Jongerentelefoon overbezet na aanslagen Parijs
Foto: awel.be

Awel, de vroegere Kinderen- en Jongerentelefoon, is overbevraagd. Door de aanslagen in Parijs hebben kinderen en jongeren heel wat vragen.

Eigenlijk is Awel al langer overbevraagd. Het Ketnetprogramma ‘D5R’ (De Vijver), een jeugdsoap gebaseerd op gesprekthema’s van Awel, toonde enkele weken geleden hoe een jongere met een eetstoornis chatte met Awel. Awel kreeg daarna heel wat vragen van jongeren. “Maar sinds de aanslagen in Parijs krijgen we weer zeer veel vragen”, zegt Sibille Declercq, coördinatrice van de Jongerentelefoon.

De vragen gaan vooral over het thema ‘angst’. “Jongeren zijn bang dat zulke aanslagen ook hier gebeuren. Sommige zijn bang om nog buiten te komen. Andere hebben akelige beelden gezien en krijgen die niet meer uit hun hoofd”, zegt Declercq.

Ontlading

Awel probeert de jongeren erkenning te geven. “We zeggen dat het heel normaal is dat ze die gedachten hebben. Ook is het belangrijk dat ze erover durven praten. Dat kan in een e-mail naar Awel, maar ook simpelweg via een verhaal of een tekening. Ze moeten de gebeurtenissen een plaats kunnen geven.”

Daarnaast benadrukt Awel hoe uitzonderlijk zulke aanslagen wel zijn. “We vertellen hen dat het op de meeste plaatsen wél veilig is. Als er een discussie op de forums ontstaat over islam of moslims proberen we die te ontladen. Het gaat hier niet over geloof, maar over terrorisme, dat we wel degelijk mogen veroordelen.”

Tandje bij

Omdat praten zo belangrijk is, doet Awel een oproep naar ouders om op het onderwerp in te gaan als hun kroost ernaar vraagt. Zelf steekt de organisatie de komende uren en dagen een tandje bij. Er zal geprobeerd worden om nog meer vrijwilligers in te zetten. Ook plaatst Awel maandagmiddag een FAQ op zijn website rond het thema angst en hoe ermee om te gaan.