In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek hebben de speciale eenheden van de politie opnieuw antiterreuracties uitgevoerd. Verschillende straten werden afgezet en mensen moesten hun huizen verlaten zodat de politie ze kon doorzoeken.

De interventie van de speciale eenheden werd maandagvoormiddag even belemmerd toen een bewoner van het appartementsgebouw ter hoogte van de rue Delaunoy (Delaunoystraat) en de rue de Ransfort (Ransfortstraat) zijn woonst niet wilde verlaten. Ooggetuigen meldden hoe gemaskerde en zwaarbewapende agenten met politiehonden de omgeving voor alle verkeer afzetten en daarna met een luidspreker vroegen aan de mensen in dat appartementsgebouw om de gordijnen te openen. Eén persoon werd gevraagd om naar buiten te komen met de handen in de lucht.

Even later werd een man gearresteerd. Het federaal parket benadrukt dat het om een 'bestuurlijke arrestatie gaat' van 'een persoon die zijn woonst niet wilde verlaten' en dat het dus niet om een verdachte van de aanslagen in Parijs gaat. 

Rita Hernon, een buurtbewoonster die de Rue de l'Indépendance woont, moest haar woonst verlaten van de speciale eenheden en mocht niet meer naar binnen: 'Vanochtend heb ik ze zien aankomen met al hun materiaal en wagens. Vlak daarna moest ik naar buiten. Ik wilde daarnet even naar binnen om een sigaret te halen, maar zelfs dat mag niet.'

Een andere buurtbewoner belde naar de politie voor meer informatie. 'Ze vertelden me dat mijn huisgenoten best niet meteen terug naar huis komen, want dat ze verschillende huizen gaan doorzoeken en alles tot dan afgesloten zal blijven. "De rotte appels moeten eruit", vertelden ze me.'

Geen schoten, geen verdachten opgepakt

'Politieagenten hebben ook een andere actie uitgevoerd in de rue Ransfort (Ransfortstraat). Er werden geweerschoten gehoord en ook enkele kleine ontploffingen', klonk het enige tijd in de Franstalige media. De burgemeester van Molenbeek, Françoise Schepmans, meldt echter aan RTL dat het om 'kleine waarschuwingsknalletjes ging van de politieagenten zelf, die enkele rotjes gebruikten zodat mensen sneller buiten de veiligheidszone zouden gaan staan'. 

Rond 14 uur werd de politieactie stopgezet. Verschillende huizen werden doorzocht, maar er werden geen verdachten opgepakt. 

Bomalarm 

Tegelijkertijd met de politieacties werden ook de Tweekerkenstraat en de Jozef II-straat in Brussel tot 14.30 uur afgesloten wegens een bomalarm. Getuigen zagen hoe Dovo zich klaarmaakte om een verdachte wagen met Franse nummerplaat te onderzoeken. Ook een bestelwagen werd doorzocht door een robot van de ontmijningsdienst. Uiteindelijk bleek het te gaan om een vals alarm.