Sans-papiers bezetten werfkraan
Foto: rdb
Een aantal sans-papiers heeft zich maandagochtend verschanst op een werfkraan op de Regentlaan, vlak bij de Naamsepoort in Brussel.

Het gaat om een tiental mensen die al jarenlang in België verblijven en verblijfspapieren proberen te verkrijgen. De vluchtelingen, zowel mannen als vrouwen, klommen rond 4 uur maandagochtend in de kraan.

'Het gaat om mensen die al jarenlang samen met ons actie voeren en nu uit wanhoop een radicalere actie voeren', zegt Saïd, woordvoerder van de Coordination des Sans-Papiers. 'Een aantal van hen heeft bij de grote regularisatie van 2009 een aanvraag gedaan, maar die is geweigerd. Het gaat onder meer om Marokkanen, maar er zitten ook andere nationaliteiten bij. Eén van hen is een zeer zieke vrouw. Het enige wat ze willen, zijn verblijfspapieren.'

Eén van de aanwezigen is Abdel Mofid, wiens broer boven in een van de kranen zit. 'Eén van de actievoerders is al zeventien jaar in België, werkt hier als zelfstandige en betaalt belastingen. Anderen hebben een tijd geleden een hongerstaking gehouden. Toen zijn hen verblijfspapieren beloofd, maar die hebben ze nooit gekregen. Ze voeren nu actie om papieren te krijgen maar tegelijkertijd vragen ze aandacht voor de situatie van de vluchtelingen, en het feit dat ze vaak op werven als deze uitgebuit worden.'

Onderhandelingen

Momenteel is de politie aanwezig om onderhandelingen te voeren. Ook de Brusselse brandweer is ter plaatse. Het verkeer op de Regentlaan en de Waterloolaan kan door, maar voetgangers moeten een omweg maken. Of de vluchtelingen eisen stellen en welke, is nog niet duidelijk.