Beurzen ondanks terreurgolf op winst
Foto: AFP

De Europese beurzen zijn niet onder de indruk van de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag. Halverwege de middag staan de meeste beurzen zelfs op winst. De luchtvaart- en toerismeaandelen staan wel onder druk.

De meeste beurzen begonnen weliswaar met verliezen, maar die bleven binnen de perken. Zowat overal waren die lager dan 1 procent. Enkel Parijs kreeg het zoals te verwachten zwaarder te verduren, en opende 1,5 procent lager.

Maar die verliezen smolten al snel weg. In Brussel is het verlies zelfs al omgebogen in een duidelijke winst. De Bel20 staat halverwege de middag 0,38 procent hoger. Op de middag was er zelfs sprake van een winst van bijna 5 procent. Bijna alle aandelen staan in het groen. KBC noteert na de publicatie van kwartaalcijfers zelfs ruim 2 procent hoger.

Maar ook in Frankrijk is het verlies helemaal uitgevlakt. Beleggers lijken dus niet te vervallen in paniekverkopen, wat bijvoorbeeld na de aanvallen van 11 september 2001 in New York wel het geval was. Toen gingen de beurzen fors lager. Ook na andere aanslagen in het westen, zoals in Londen en Madrid, gingen de beurzen duidelijk meer onder druk dan nu.

Toerisme

Mogelijk weegt de angst voor terreur op de aandelen van toerisme- en luchtvaartbedrijven. De belangrijkste bedrijven, zoals Air France-KLM, Lufthansa, IAG, Easyjet en Ryanair gingen meerdere procenten omlaag. In de loop van de voormiddag werden die verliezen wel voor een deel ongedaan gemaakt.

In Japan verloren luchtvaartmaatschappijen Japan Airlines en ANA Holdings 3 en 3,5 procent door de vrees dat mensen minder zullen gaan reizen.

Ook elders in het Verre Oosten werden de luchtvaartaandelen van de hand gedaan. Air China, China Eastern Airlines en China Southern Airlines leverden tot 5 procent in. Cathay Pacific zakte in Hongkong ruim 2 procent.

Japanse recessie

De Nikkei in Japan sloot 1 procent lager op 19.393,69 punten. Het feit dat nu bekend raakte dat de Japanse economie in de periode juli tot en met september met 0,8 procent op jaarbasis is gekrompen heeft daar zeker ook aan bijgedragen. Het is het tweede opeenvolgende kwartaal dat er sprake is van een krimp, waardoor het land nu in een recessie zit.

De All Ordinaries in Sydney eindigde 0,9 procent lager en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 1,5 procent. De Kospi in Seoel leverde 1,5 procent in.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig