Frankrijk: 23 personen gearresteerd, 104 onder huisarrest
De Franse premier Manuel Valls spreekt met de vader van een slachtoffer van de terreurdaad. Foto: REUTERS

Doorheen heel Frankrijk zijn maandagochtend 170 huiszoekingen verricht. Er werden 23 mensen aangehouden, 104 personen werden onder huisarrest geplaatst.

De aanslagen in Parijs zouden vanuit Syrië ‘georganiseerd, bedacht en gepland’ zijn. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls op de zender RTL gezegd. Hij waarschuwt voor meer aanslagen. ‘We weten dat er nog aanslagen worden voorbereid. Niet alleen tegen Frankrijk, maar ook tegen andere Europese landen’.

Het land kan in de dagen en weken die komen nog getroffen worden door terrorisme, luidde het. ‘We gaan lang met deze bedreiging moeten leven’.  Volgens Valls hebben de Franse inlichtingendiensten sinds de zomer vijf aanslagen verijdeld.

Strijd tegen het terrorisme

Intussen hebben de Franse autoriteiten in islamistische milieus in heel Frankrijk 170 huiszoekingen verricht. Bij het Franse openbaar ministerie luidt het dat om een 'preventieve' operatie gaat. De acties passen in het kader van de noodtoestand die president François Hollande vrijdagavond afkondigde over heel Frankrijk na de aanslagen in Parijs.

Bij deze huiszoekingen werden 31 wapens in beslag genomen en 23 personen opgepakt. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve bevestigd. Er werden ook 104 personeen onder huisarrest geplaatst. 

In Toulouse richtten de huiszoekingen zich tegen islamistische milieus in de wijk waar de terrorist Mohamed Merah leefde. Die schoot in deze regio in 2012 zeven mensen dood. In de nacht van zondag op maandag zouden er zeker drie mensen opgepakt zijn.

In Lyon waren er vijf arrestaties. Er werden ook wapens in beslag genomen, waaronder een raketlanceerder, kogelvrije vesten, pistolen en een kalasjnikov.

Volgens de krant Le Dauphiné Libéré werden ook in Grenoble en enkele aangrenzende gemeentes twaalf mensen opgepakt. Er zouden wapens en geld in beslag genomen zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig