Franse regering wil radicale moskeeën ontmantelen
Foto: AFP

De Franse ministerraad gaat bekijken of moskeeën waarin radicalisme gepredikt wordt, moeten worden opgedoekt. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zondagavond meegedeeld.

'Er komt overleg in de ministerraad over de ontbinding van moskeeën waarin wordt opgeroepen tot haat', zo deelde hij mee tijdens een interview met de televisiezender France 2.

Verder benadrukte Cazeneuve tijdens dat gesprek dat de middelen van de Franse inlichtingendiensten al voor de aanslagen van vrijdag sterk waren toegenomen. Het ging volgens hem om '1.500 banen', 'bijna 233 miljoen euro aan investeringen' en 'bijkomende wettelijke bevoegdheden'.

'Moeten we meer doen in de ‘oorlogscontext’ waarin we nu leven? Het antwoord is al gegeven door de president en de eerste minister: ja, dat moet. De noodtoestand geeft ons daar ook de mogelijkheden toe: huisarrest, huiszoekingen... Die middelen zullen ten volle benut worden', beklemtoonde de minister nog.

Cazeneuve drong er vervolgens bij de Fransen op aan om hun leven weer verder te zetten. 'Want wat de terroristen willen is dat we weigeren om voort te gaan met ons leven zoals we dat tot nu toe hebben geleid, met ons beschavingsmodel en onze voorliefde voor vrijheid en cultuur.'