Brein achter aanslagen Parijs zat ook achter verijdelde aanslagen Verviers
Een foto van Abdelhamid Abaaoud in Syrië die IS eerder gebruikt heeft in een propagandablad na de verijdelde aanslagen van Verviers. Foto: rr

De Belgische veiligheids-diensten vermoeden dat Abdelhamid Abaaoud (29) de hand heeft in de aanslagen in Parijs. De beruchte Syrië­-strijder wordt gezien als het brein achter de mislukte aanslagen van Verviers.

Het spoor van de bloedige aanslagen in Parijs loopt naar ons land. Drie van de zeven terroristen die om het leven kwamen bij de zelfmoordaanslagen, zijn ondertussen geïdentificeerd. Ze hebben alle drie de Franse nationaliteit. Maar slechts één van hen woonde echt in Frankrijk.

De twee anderen kwamen uit Sint-Jans-Molenbeek en Brussel. Een van de twee – Bilal Hadfi – is een 20-jarige jongeman die vorig jaar vanuit Brussel naar Syrië vertrok, om zich aan te sluiten bij IS. Hij kwam vrijdagavond om het leven bij een zelfmoordaanslag aan het Stade de France.

De tweede gedode ‘Belgische’ terrorist – Brahim Abdeslam – woonde al jaren in Sint-Jans-Molenbeek. Hij kwam om het leven toen zijn bommengordel afging in een café aan de Boulevard Voltaire. De identiteiten van de twee werden aan De Standaard bevestigd.

Abdeslam en allicht ook Hadfi zijn vrienden van de beruchte Abdelhamid Abaaoud. Abdeslam en Abaaoud pleegden in 2010 en 2011 samen criminele feiten in Brussel. Abaaoud, ook al geboren en getogen in Sint-Jans-Molenbeek, is de meest gezochte terrorist van België.

Belgische nummerplaat

Hij ontsnapte in januari naar Syrië, nadat twee door hem gerekruteerde kandidaat-terroristen door de politie doodgeschoten waren toen ze een aanslag planden vanuit een safehouse in Verviers. De veiligheidsdiensten vermoeden nu dat Abaaoud na de mislukte aanslagen in Verviers ook de aanslagen in Parijs heeft georganiseerd. Hijzelf is nog steeds spoorloos.

Sinds zaterdagochtend werden in Sint-Jans-Molenbeek en Brussel in totaal zeven mensen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslagen. De twee wagens waarmee de terroristen zich in Parijs verplaatsten tijdens hun raid – een zwarte VW Polo en een zwarte Seat – hadden allebei een Belgische nummerplaat. Ze werden respectievelijk gehuurd door Salah Abdeslam en zijn broer Brahim Abdeslam.

Salah is nog spoorloos. De Franse politie verspreidde zondagavond een opsporingsbericht voor hem .