De echte bedoeling van de terroristen: bloedbad in stadion
Foto: AFP

Het werd zaterdag al verteld door een anonieme steward en nu heeft de staatssecretaris voor Sport het ook officieel bevestigd: het Stade de France was wel degelijk één van de doelwitten van de terroristen. De daders wilden een bloedbad aanrichten tijdens de wedstrijd Frankrijk-Duitsland, voor de ogen van miljoenen tv-kijkers.

Volgens de steward had minstens één zelfmoordterrorist een ticket voor de wedstrijd, waardoor hij er bijna zeker van was dat hij het stadion zou binnenraken om te slagen in zijn opzet. Dat wordt tegengesproken door de veiligheidsdiensten, maar één ding is zeker. De terroristen wilden zichzelf niet opblazen in de nabijheid van het Stade de France, wel binnenin. Op die manier waren ze zeker dat miljoenen tv-kijkers getuige zouden zijn van het bloedbad.

Ticket of niet, de stewards waren bijzonder alert bij de veiligheidscontrole en merkten de dader zijn bommengordel op. De dader vluchtte daarop weg en in het tumult dat daarop ontstond blies hij zichzelf op. Nog twee andere zelfmoordterroristen probeerden het stadion binnen te raken, maar hadden geen geldig ticket voor de match. Ze bliezen zich op in de buurt van het Franse stadion, waar op dat moment zo’n 80.000 toeschouwers aanwezig waren. Slechts één voorbijganger werd daarbij gedood.

Eén van die drie was Bilal Hadfi, een Fransman die geboren en getogen is in Neder-Over-Heembeek. Hij verdween een jaar geleden vanuit ons land naar Syrië.