De Iraakse inlichtingendienst had één dag voor de aanslagen in Parijs op vrijdag gewaarschuwd dat IS mogelijk aanslagen zou plegen op landen van de internationale coalitie tegen IS. Ook België behoort tot die coalitie. Dat kwam persagentschap AP te weten.

De leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, zou opgedragen hebben om de coalitielanden en Rusland en Iran aan te vallen ‘door bomaanslagen, moorden of het nemen van gijzelaars in de komende dagen’. Die melding stuurde Irak rond naar alle coalitielanden.

Er waren geen specifieke details over waar of wanneer de aanval zou plaatsvinden, aldus Associated Press, dat het bericht in handen kreeg. Maar volgens een officiële instantie van de Franse veiligheidsdienst krijgt de Franse inlichtingendienst dit soort communicatie ‘dagelijks’.

De informatie werd evenwel bekrachtigd door zes Iraakse hoge functionarissen - die anoniem wilden blijven, omdat ze deze informatie niet openbaar mogen maken - en Frankrijk was ook specifiek gewaarschuwd voor een mogelijke aanval. In die waarschuwing stonden bepaalde details die Franse autoriteiten ‘nog publiek moeten maken’, aldus AP.

24 mensen betrokken

Zo lijken de aanslagen in Parijs te zijn voorbereid in Raqqa, in Syrië, de zogenaamde hoofdstad van IS. De daders waren daar opgeleid met het oog op deze operatie en met de bedoeling om hen naar Frankrijk te sturen. Een cel in Frankrijk zou de aanvallers ontmoet hebben na hun opleiding en hen geholpen hebben met het uitvoeren van hun plan.

Volgens de Iraakse inlichtingendienst waren 24 mensen betrokken bij de operatie: 19 daders, vijf anderen waren bevoegd met de logistieke organisatie en de planning.

IS eiste zaterdag de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen in Parijs, waarbij intussen al 132 mensen om het leven kwamen en 350 mensen gewond raakten, van wie bijna honderd zwaargewond. Zeven mensen hebben zichzelf opgeblazen bij die aanslagen, de politie zoekt momenteel nog volop naar handlangers. Er is tevens een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor een mogelijke dader, Abdeslam Salah, een Fransman die in Brussel woonde.

Vanuit het Franse presidentiële paleis wilde niemand commentaar geven op de informatie.

Sinds de internationale coalitie tegen IS, onder leiding van de Verenigde Staten, dit jaar is begonnen met luchtaanvallen die gericht zijn op de terreurgroep, levert de Iraakse regering inlichtingen aan de verschillende betrokken landen.

Een derde van Irak en Syrië behoren momenteel tot het kalifaat dat Islamitische Staat heeft uitgeroepen vorig jaar. Onder meer de Verenigde Staten voeren luchtaanvallen uit in Syrië. Frankrijk doet dat als enige Europese land ook.

Lees hier de analyse van onze buitenlandjournalist Annelien De Greef over waarom Frankrijk het doelwit van deze aanslagen werd.