Internationaal gezochte Abdeslam Salah werkte voor MIVB
Het opsporingsbericht van de Franse politie. Foto: policenationale/twitter

België heeft een internationaal aanhoudingsbevel tegen Salah Abdeslam, een 26-jarige Fransman uit Brussel, uitgevaardigd. Abdeslam is de man die de VW Polo, teruggevonden aan Le Bataclan, heeft gehuurd. Zijn broer was een van de zelfmoordterroristen. Tussen 2009 en 2011 werkte Abdeslam Salah voor de MIVB.

‘Salah Abdeslam is een gevaarlijk individu, kom vooral niet zelf tussen’, schrijft de Franse Nationale Politie in zijn oproep tot getuigen over Salah Abdeslam, een 26-jarige man die in Brussel is geboren en in Molenbeek woont maar de Franse nationaliteit heeft.

Nochtans had de Franse politie Salah Abdeslam zaterdagochtend al tegengehouden in Cambrai toen hij met twee anderen in een auto met Belgische nummerplaat onderweg was van Parijs naar België. Maar ze lieten hem en de twee andere inzittenden gaan omdat het toen nog niet duidelijk was dat ze iets te maken hadden met de aanslagen. 

Kort daarna bleek echter dat Abdeslam de Volkswagen Polo heeft gehuurd die werd teruggevonden aan de concertzaal Le Bataclan in Parijs. De Franse politie verwittigde de Belgische collega's, maar toen ze hem aan zijn woning in Molenbeek stonden op te wachten konden ze enkel de twee andere inzittenden oppakken. Salah was al spoorloos.

Er werden ook nog vijf andere personen uit de Brusselse kennissenkring van Salah opgepakt. Eén daarvan is zijn broer. Die is intussen vrijgelaten. Hij is niet in verdenking gesteld.

MIVB

Salah, opgegroeid in Molenbeek, werkte tussen september 2009 en januari 2011 voor de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB als technieker. Hij was tewerkgesteld in een magazijn in Elsene. Maar hij werd ontslagen omdat hij langdurig afwezig was, zo bevestigt MIVB-woordvoerster An Van Hamme.

Broer Brahim pleegde aanslag in restaurant

Brahim Abdeslam, een andere broer van Salah, is één van de daders van de aanslagen in Parijs. Hij bracht zijn bommengordel tot ontploffing in restaurant Comptoir Voltaire. Daarbij kwam hij zelf om en raakte één persoon zwaargewond.

De aanslagen in Parijs van vrijdagnacht hebben ondertussen aan 132 mensen het leven gekost. Er raakten in totaal 352 mensen gewond.