RECONSTRUCTIE. De aanslagen van minuut tot minuut
Overlevenden van de schietpartij in Le Bataclan worden begeleid door de hulpdiensten. Foto: AFP

Vrijdagavond en -nacht barstte de hel los in Parijs. Het begon met een ontploffing aan het Stade de France en eindigde met een politie-inval in Le Bataclan. De Standaard heeft alles nog even op een rijtje gezet.

1. 21.20 uur - Stade de France, Saint-Denis.

Tijdens de vriendschappelijke interland Frankrijk-Duitsland laat een zelfmoordterrorist ter hoogte van ingang D van het Franse nationale stadion een bommenvest ontploffen. De Parijse procureur François Molins maakte gisteren bekend dat het ging om TATP-explosieven, gekoppeld aan batterijen en een handmatige ontsteking. De zelfmoordvest was ook gevuld met kleine metalen balletjes om zoveel mogelijke schade aan te richten. Eén persoon komt om het leven. Ook de terrorist sterft.

 

2. 21.25 uur - Hoek van Rue Alibert en Rue Bichat.

 

Een zwarte Seat Leon met Belgische nummerplaat komt aangereden bij de bar Le Carillon en restaurant ‘Le Petit Cambodge’. Schutters openen met kalasjnikovs het vuur op de terrassen. Vijftien mensen worden gedood, vele anderen raken gewond, onder wie er tien nog in kritieke toestand zijn.

 

 

3. 21.30 uur - Stade de France, Saint-Denis.

 

Aan poort H van het stadion brengt een tweede terrorist een bommengordel tot ontploffing. Daarbij komt alleen hij om. De techniek achter de explosieven is dezelfde als bij de eerste kamikaze-aanval.

 

4. 21.32 uur - Hoek van Rue Fontaine au Roi en Rue Faubourg du Temple.

 

De zwarte Seat duikt nu op aan het café ‘A La Bonne Bière’. De inzittenden openen het vuur op het terras en maken acht doden.

 

5. 21.36 uur - Rue de Charonne.

 

Daarna rijdt de auto door naar het restaurant ‘La Belle Equipe’. Negentien mensen overlijden wanneer ze onder vuur worden genomen. Net zoals op de andere plaatsen vuren de terroristen ongeveer honderd kogels af uit hun kalasjnikovs.

 

6. 21.40 uur - Boulevard Voltaire.

 

Een zelfmoordterrorist stapt het restaurant ‘Comptoir Voltaire’ binnen en detoneert zijn bommengordel. Uit het onderzoek blijkt dat ook hier hetzelfde type explosieven is gebruikt. Eén persoon raakt zwaargewond. De terrorist sterft.

 

7. 21.40 uur - Boulevard Voltaire.

 

Een zwarte Volkswagen Polo, opnieuw met Belgische nummerplaat, stopt aan concertzaal ‘Le Bataclan’. Binnen is een optreden van de Amerikaanse rockgroep Eagles of Death Metal ongeveer een half uur bezig. 1.500 mensen zijn aanwezig. Drie terroristen, gewapend met kalasjnikovs, gaan binnen via de hoofdingang en openen het vuur. Ook in de concertzaal schieten ze in het rond. Het publiek probeert langs allerlei wegen te vluchten. De terroristen brengen mensen samen voor het podium en schieten hen dood. Ze roepen zaken over Syrië en Irak.

 

 

8. 21.53 uur - Stade de France, Saint-Denis.

 

Op ongeveer 400 meter van het stadion ontploft een derde zelfmoordterrorist. Daarbij raakt behalve hijzelf niemand gewond.

 

Er is sprake van één terrorist die een toegangsticket had voor de match maar aan de ingang werd weggestuurd. Het is nog onduidelijk of het om deze man gaat.

 

9. 00.20 uur - Boulevard Voltaire, Le Bataclan.

 

Speciale eenheden van de Franse gendarmerie vallen binnen in Le Bataclan. Daarbij doden ze één van de drie terroristen. Tijdens dat vuurgevecht ontploft ook zijn bommengordel. De twee anderen doden zichzelf met hun explosieven.

 

 

Volgens de voorlopige balans komen in Le Bataclan 89 mensen om. Eén terrorist kon worden geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken. Het gaat om een 29-jarige die al acht keer is veroordeeld geweest maar nooit in de gevangenis heeft gezeten. Hij komt niet voor in gerechtelijke dossiers rond terrorisme. In 2010 maakte de Franse inlichtingendienst wel een ‘fiche S’ over hem op, wat wil zeggen dat hij gesignaleerd stond om verdacht gedrag.