Even paniek op Place de la République

Tranen en omhelzingen vulden zondag de Place de la République

Foto: EPA
Op de Place de la République in Parijs stroomden zondagmiddag duizenden mensen toe om medeleven en solidariteit te betuigen na de terreuraanslagen van vrijdag. Tranen en omhelzingen vullen de leegte. ‘De mensen lopen te huilen op straat’, stelde onze redactrice ter plaatse vast. Na valavond brak paniek uit toen enkele kleine explosies te horen waren. Vals alarm, zo bleek snel.

Enkele uren na de aanslagen op Charlie Hebdo kwamen de Parijzenaars met duizenden tegelijk op straat. Om hun verdriet met elkaar te delen, maar ook om hun woede te uiten. De strijdlust heerste.

Het verschil met Parijs na de aanslagen van vrijdag 13 november kon niet groter zijn. De sfeer was zaterdag bedrukt, en van de strijdlust leek niet veel over te blijven.Verslagenheid en verbijstering heersten, en de straten van Parijs bleven leeg, verlaten en stil, en dat was niet alleen omdat de politie voortdurend opriep om niet samen te scholen.

Maar zondag begint de stemming te kantelen. Met duizenden tegelijk stroomen Parijzenaars toe op de Place de la République. Vrij snel wordt het voor de politie duidelijk dat het onmogelijk is om deze samenscholing te verbieden. In de plaats daarvan wordt het plein verkeersvrij gemaakt, en proberen autoriteiten de samengeschoolde meute in toom te houden.

Muisstil

De sfeer is wel nog steeds heel ingetogen en bedrukt. Ondanks het grote aantal mensen op de Parijse straten, is het muisstil in de Franse hoofdstad. Mensen lopen te huilen op straat en geven elkaar innige knuffels. Na de shock van de voorbije dagen, komen eindelijk de emoties boven.

Ook elders in de stad komen Parijzenaars in beweging. Het is alsof er een bedevaart met bloemen en kaarsen op gang komt. Overal waar slachtoffers vielen, wordt steun betuigd.

Maar de Fransen weten niet hoe het nu verder moet. 'Moeten er verscherpte maatregelen genomen worden? Ik weet het ook niet meer', zegt een man. Elke Parijzenaar voelt zich nu getroffen. Deze aanslagen waren persoonlijk, en steeds meer mensen willen hun verhaal kwijt. Dat is belangrijk, weet ook psychiater-spoedarts Christophe Debien.

Paniek

Na valavond brak plots paniek uit op Place de la République. Op video's die op snel op het internet circuleerden, zijn in de verte kleine explosies te horen, waarna de samengestroomde massa het gillend op een lopen zette.

Al snel bleek dat het om onschuldige explosies ging. Na een half uurtje keerde de rust weer, en stroomde de Place de la République weer vol..