Luk Perceval: 'We moeten gaan praten met IS'
Een opmerkelijke uitspraak van regisseur Luk Perceval vanmorgen in Bar du Matin op Radio 1. Volgens Perceval moeten politici nu meer dan ooit gaan praten, ook met IS.

Perceval zat vrijdagavond op de trein van Berlijn naar ons land. Door de gebeurtenissen in Parijs werd de trein een tijdlang tegengehouden en kwam de trein met flink wat vertraging aan in Brussel. Daardoor miste Perceval het afscheid van theatermonument Dora van der Groen.

Vanmorgen was Perceval te gast in het Radio 1-programma Bar du Matin. Ook daar ging het over de aanslagen in Parijs. 'We vertoeven midden in een derde wereldoorlog, het is eigenlijk een conflict tussen Rusland en Amerika', aldus Perceval, die zich tijdens de treinreis niet alleen boos maakte omdat hij de begrafenis van Van der Groen zou missen.

'Dit is het resultaat van politici die geloven dat met nog meer bommen te gooien en de hekken nog hoger te maken ze een oplossing gaan vinden voor een enorme tragedie. In Duitsland zullen eind dit jaar 1 miljoen vluchtelingen zitten', aldus Perceval, die de huidige politiek compleet fout vindt.

'Het is fout te stigmatiseren, om vijandbeelden op te hangen. We moeten bereid zijn om te gaan praten, ook met IS. We moeten weten wat daar precies aan de hand is. Een oorlog verklaren is op dit moment het meest verkeerde wat onze politici kunnen doen. Parijs bewijst dat onze politici de laatste zijn die weten wat ze moeten doen', aldus Perceval op Radio 1.

De uitspraak van Perceval werd op Twitter op ongeloof onthaald. Onder meer N-VA-parlementslid Lorin Parys en Vlaams Belang-politicus Bart Laeremans toonden hun onbegrip.

Eerder reageerde ook auteur David Van Reybrouck op de oorlogstaal van onder meer de Franse president François Hollande. Volgens Van Reybrouck gaf Hollande daarmee een verkeerd signaal.