Internationaal aanhoudingsbevel voor één van de daders
Foto: AFP
Twee van de daders van de aanslagen in Parijs woonden respectievelijk in Brussel en Sint-Jans-Molenbeek. De twee zijn ondertussen door Franse forensische experts geïdentificeerd. De Belgische en Franse speurders hebben ondertussen een gemeenschappelijk team opgericht.

In het kader van het onderzoek dat in België wordt gevoerd ingevolge de aanslagen in Parijs, werden gisterennamiddag en -avond in totaal zeven personen van hun vrijheid beroofd. Dat gebeurde nadat Franse experts over twee daders konden concluderen dat ze in Brussel en Sint-Jans Molenbeek woonde, zo bevestigde ook het Belgische federaal parket. 

De opgepakte personen zouden in de loop van de namiddag voor de onderzoeksrechter worden geleid. Die zal beslissen over hun eventuele verdere aanhouding. In het belang van het onderzoek wil het federaal parket voorlopig geen verdere gegevens vrijgegeven noch over de aangehouden personen, noch over de overledenen.

Wel is bekend dat bij verschillende huiszoekingen verschillende zaken in beslag genomen werden. Zondagmiddag zouden opnieuw huiszoekingen aan de gang zijn.

Intussen is ook al meer duidelijk over andere daders. Eén van de terroristen die het vuur opende in concertzaal Bataclan, en zich vervolgens opblies, heet Omar Ismail Mostefai. Het gaat om een Fransman van 29 jaar die reeds veroordeeld was voor acht kleine criminele feiten en sinds 2010 bij het gerecht bekend stond als geradicaliseerde moslim. Ook over de identiteit van een vierde dader doen niet bevestigde geruchten de ronde.

Internationaal aanhoudingsbevel

Ons land heeft ook een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor één van de daders. De Belgische en Franse autoriteiten hebben intussen beslist een gemeenschappelijk onderzoeksteam op te richten om na te gaan wie verantwoordelijk kan worden geacht voor de aanslagen. Franse onderzoekers bevinden zich momenteel te Brussel.