Overlever Bataclan beschrijft in beklijvende Facebookpost hoe ze zich kon redden
Bij de aanslag op de concertzaal Bataclan vielen vrijdag minstens 89 doden. Foto: AFP

“Ik heb meer dan een uur voor dood gespeeld.” Het zijn de woorden van een Zuid-Afrikaanse studente die de “horror” omschrijft die ze vrijdagavond meemaakte in de Parijse concertzaal Bataclan. Tegelijk dankt ze ook “haar helden”.

“Dit was meer dan een aanslag, dit was een bloedbad”, schrijft de Zuid-Afrikaanse Isobel Bowdery op haar Facebookpagina. “Tientallen mensen werden voor mijn neus neergeschoten. De vloer lag vol bloed. De schreeuwen van volwassen mannen die hun dode vriendin vasthadden, vulden de zaal. Toekomsten vernietigd, families gebroken... Opeens.”

De studente bleef meer dan een uur lang op de grond liggen. “Ik was in shock en alleen. Ik deed alsof ik dood was. Ik hield mijn adem in, probeerde niet te bewegen, niet te wenen. Ik wilde mijn angst niet laten zien aan onze aanvallers. Ik heb ongelooflijk veel geluk gehad dat ik dit overleefd heb. Zoveel anderen kunnen het niet meer navertellen. Allemaal mensen die om dezelfde reden als ik in de Bataclan waren: om een leuke vrijdagavond te beleven.”

Volgens Bowdery schoten de daders “genadeloos” in op het publiek. “Ik dacht eerst dat de knallen een onderdeel van de show waren, maar al snel besefte ik de echte horror die gaande was.”

“Als overlever wil ik ook nog mijn helden van vrijdag bedanken. Bedankt aan de man die zijn eigen leven riskeerde om mij te af te schermen. Aan het koppeltje dat op het laatste moment hun liefde voor elkaar uitte en me zo in het goede op deze wereld liet blijven geloven. Aan de agenten die honderden mensen wisten te redden. Aan de complete vreemdelingen die me een uur lang troosten omdat ik dacht dat mijn vriend - die ik zo graag zie - overleden was. Aan de gewonde man die ik verkeerdelijk voor mijn vriend hield, die me toch vasthield en zei dat alles goed zou komen. Aan de vrouw die haar deur opende voor de overlevers. Aan de vriend die me onderdak bood en zelfs nieuwe kleren voor mij ging kopen zodat ik dat bebloede topje niet aan moest houden. Aan iedereen: bedankt.”

De Facebookpost van Isobel Bowdery kreeg al meer dan 1,3 miljoen ‘likes’ en werd ruim een half miljoen keer gedeeld.

 

you never think it will happen to you. It was just a friday night at a rock show. the atmosphere was so happy and...

Posted by Isobel Bowdery on zaterdag 14 november 2015