Koninklijke familie viert Te Deum onder verhoogde veiligheidsmaatregelen
Foto: Photo News

In de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel is ter gelegenheid van Koningsdag het Te Deum gevierd, in aanwezigheid van de leden van de koninklijke familie en de federale regering. Voor de dienst waren verhoogde veiligheidsmaatregelen van kracht.

In de buurt van de kathedraal was zondagmorgen een grote politieaanwezigheid. Ook de veiligheidsdiensten van het paleis waren nadrukkelijker aanwezig. Een honderdtal geïnteresseerden stond buiten de leden van de koninklijke familie op te wachten.

Naast Koning Albert en koningin Paola waren ook prinses Astrid en prins Lorenz aanwezig. Traditioneel wonen de koning en de koningin zelf het Te Deum niet bij. Prins Laurent had eerder in de week ziek afgezegd.

Van de federale regering waren premier Charles Michel (MR), vice-eersteministers Kris Peeters (CD&V) en Didier Reynders (MR) en ministers van Justitie Koen Geens (CD&V), Defensie Steven Vandeput (N-VA), Energie Marie-Christine Marghem (MR) en Mobiliteit Jaqueline Galant (MR) aanwezig. De dienst werd ook bijgewoond door vertegenwoordigers van de islam, het judaïsme en de orthodoxe en protestantse kerk, de pauselijke nuntius, en door burgers die daarvoor vooraf een aanvraag hadden ingediend.

Bij het buitenkomen namen de leden van de koninklijke familie uitgebreid de tijd om de wachtende burgers te begroeten. De leden van de regering verlieten de kerk via de zijuitgang.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in