De Ierse band U2 heeft zaterdagavond bloemen neergelegd bij de Bataclan, de concertzaal waar vrijdagavond de meeste slachtoffers vielen.

Er stonden nog 2 grote U2-concerten gepland in de AccorHotels Arena (het vroegere Bercy) in Parijs, zaterdag- en zondagavond, maar die werden geannuleerd. ‘Dat was niet onze belissing’, aldus frontman Bono in een interview met de Ierse radio. ‘Maar ik begrijp uiteraard wel waarom dat gebeurde.’

Op het moment van de aanslagen waren de bandleden hun concerten aan het voorbereiden in de concerthal, op minder dan 5 kilometer van de Bataclan. Toen het nieuws over het drama bekendraakte, werd iedereen ook daar in veiligheid gebracht.

Het is wel de bedoeling dat de concerten alsnog plaatsvinden. ‘De Franse overheid en de stad moeten beslissen wanneer we kunnen terugkeren.’

‘We hebben vol ongeloof de gebeurtenissen in Parijs gevolgd’, staat er in een mededeling op de website van de band . ‘Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families. We zijn geschokt door de doden die vielen bij het concert van de Eagles of Death Metal en onze gedachten en gebeden gaan uit naar de band en hun fans. We hopen en bidden dat al onze fans in Parijs veilig zijn.

U2 is niet de enige band die concerten afgelast ziet. De Amerikaanse rockband Foo Fighters annuleert meteen de rest van zijn Europese tournee en Coldplay besloot niet op te treden in Los Angeles. Ook de Britse heavymetalband Motörhead en het poptrio Years & Years annuleren hun optredens die de komende dagen in Parijs op de agenda stonden, net als Marilyn Manson.

Bono op de Ierse omroep RTE: