OVERZICHT. Wie waren de slachtoffers?
Lola Salines, Mathias Dymarski met Marie Lausch en Guillaume Decherf. Foto: rr
De aanslagen in Parijs kostten het leven aan 129 mensen uit minstens vijftien verschillende landen. Stilaan raken meer namen bekend van de slachtoffers. Onder meer de nicht van de Franse voetballer Lassana Diarra en een journalist van het Franse rockmagazine Les Inrocks kwamen om het leven.

Vrijdagavond al werd de hashtag #RechercheParis gelanceerd door mensen die op zoek waren naar nieuws over vrienden, kennissen en familieleden die mogelijk in de buurt waren van een van de plekken waar de terroristen toesloegen. Alle oproepen worden verzameld op de Twitteraccount @rechercheparis. Op die Twitter-account werd ook informatie gepost over mensen die al dan niet levend waren teruggevonden.

DRIE BELGEN

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders stierven bij de aanslagen in Parijs drie Belgen. Het gaat onder meer om Elif Dogan en Milko Jozic uit Luik, meldt Sudpresse, die al enkele maanden in de straat van Le Bataclan woonden. Een derde slachtoffer bezweek aan zijn verwondingen. Het gaat om een man met de Frans-Belgische nationaliteit.  Eén Belg zou nog steeds vermist zijn.

FRANSEN

De Franse voetballer Lassana Diarra stond vrijdagavond op het veld in de oefeninterland tussen Frankrijk en Duitsland in het Stade de France. De nicht van de voetballer,  Asta Diakité, kwam om het leven bij één van de aanslagen. In een bericht op Facebook en Twitter omschreef hij zaterdagavond zijn nicht als een grote zus, een steun en toeverlaat.

'In dit klimaat van terrorisme is het voor ons allen belangrijk dat wij, de mensen die ons land en haar diversiteit vertegenwoordigen, het woord nemen en één lijn trekken tegen deze horror zonder kleur of religie', liet Diarra weten. 'Laten we met ons allen liefde, respect en vrede in het hart dragen.'

Bonsoir à tous,À la suite des événements dramatiques survenus hier à Paris et à Saint Denis, c'est avec le coeur lourd...

Geplaatst door Lassana Diarra op zaterdag 14 november 2015

De zus van zijn collega-international Antoine Griezmann was vrijdagavond aanwezig in muziekclub Bataclan, maar kon op tijd ontkomen.

Het Franse rockmagazine Les Inrocks liet op Twitter weten dat zijn journalist Guillaume Decherf was omgekomen in Le Bataclan. Hij had vorige maand een recensie geschreven van de jongste plaat van Eagles Of Death Metal en woonde vrijdagavond het concert bij.

Thomas Ayad (34) was product manager bij de Franse tak van Universal Music. Hij kwam om het leven in de Bataclan. Dat werd bevestigd door Lucian Grainge, de voorzitter van de Universal Music Group, in een brief aan het personeel. 'Dit is een ongelooflijke tragedie. Ik kan de diepte van ons verdriet niet onder woorden brengen. Ons medeleven gaat uit naar de ouders en vrienden van Thomas.'

Ook twee andere medewerkers van Universal Music kwamen om. Op Twitter gaf Pascal Nègre, voorzitter van de Franse tak van Universal Music, hun namen: Marie en Manu.

De 23-jarige Française Elodie Breuil woonde samen met enkele vrienden het Eagles of Death Metal-concert bij in concertzaal Bataclan. De vrienden raakten elkaar kwijt tijdens de schietpartij, waarna ze probeerden om de uitgang te bereiken. Buiten vonden ze iedereen terug, behalve Elodie. 'Stel het je voor', zegt haar broer Alexis. 'Het ene moment ben je een vrolijke tiener die videospelletjes speelt, het andere lig je in een plas bloed omringd door doden.'

Mathieu Hoche (38), een technicien bij de nieuwszender France 24, was een gepassionerde rockfan. Hij was dus ook aanwezig in de concertzaal, aldus een vriend. Hoche laat een zesjarig zoontje achter.

De Fransman Mathias Dymarski en zijn vriendin Marie Lausch kwamen allebei om het leven in de Bataclan. Lausch was nog maar pas naar Parijs verhuisd met haar vriend

Valentin Ribet, een advocaat bij de firma Hogan Lovells, liet eveneens het leven in de Bataclan. Het advocatenkantoor omschrijft hem als een 'talentvolle advocaat, zeer graag gezien en een heerlijke persoonlijkheid'. 'Dit is een tragedie, die voor ieder van ons bijna onmogelijk te vatten is.'

De vader van Lola Salines bevestigde haar dood op Twitter.

ANDERE NATIONALITEITEN

De Brit Nick Alexander (36) maakte deel uit van de crew van de Eagles Of Death Metal. Hij verkocht vrijdagavond merchandising van de band in de concertzaal. De familie van de jongeman bevestigde aan de Britse krant The Guardian dat hij was omgekomen. 'Nick stierf terwijl hij deed wat hij graag deed en we vinden troost in het feit dat hij geliefd was bij zijn vrienden over de hele wereld', zegt zijn familie in een mededeling. 

In Le Bataclan stierven ook 3 Chilenen: Luis Felipe Zschoche Valle, die al 8 jaar in Parijs woonde en Patricia San Martin en haar dochter Elsa Veronique Delplace, familie van de Chileense ambassadeur in Mexico.

De Spanjaard Juan Alberto Gonzalez Garrido (29) was samen met zijn vrouw in Le Bataclan. De man kwam om het leven, maar zijn vrouw kon ontsnappen. 

De 63-jarige Portugees Manuel Colaco Dias kwam om het leven bij één van de zelfmoordaanslagen aan het Stade de France.

De Amerikaanse studente Nohemi Gonzalez (26) stierf in de kogelregen aan één van de restaurants in de Parijse uitgaansbuurt, net als de 41-jarige Djamila Houd en haar zus Halima. De broer van beide zussen overleefde de schietpartij wel.

Twee Tunesische zussen die in Frankrijk woonden, 34 en 35 jaar oud. kwamen om terwijl ze de verjaardag van een vriend vierden. Dat meldt het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bij de aanslagen zouden ook twee Mexicanen zijn omgekomen. Hun identiteit werd nog niet vrijgegeven. Ook een Zweed, minstens één Duitser en twee Roemenen zijn omgekomen.