Twee van de zeven zelfmoordterroristen woonden in België
Foto: NYtimes
De identificatie van de zeven zelfmoordterroristen in Parijs verloopt bijzonder moeizaam omdat er zich zes opgeblazen hebben. Toch zijn er al drie namen genoemd. Brahim Abdeslam, Bilal Hadfi en Ismaël Omar Mostefai.

Stilaan raken details bekend over de daders van de aanslagen in Parijs vrijdagavond. Brahim Abdeslam, Salah Abdeslam en hun broer, drie Franse broers die in België wonen, worden genoemd in het onderzoek naar de aanslagen. De eerste is omgekomen toen hij zijn bomgordel activeerde in restaurant Comptoir Voltaire, Salah is spoorloos en de derde broer is opgepakt in Molenbeek en wordt ondervraagd door de Belgische en Franse speurders, die de krachten hebben gebundeld.

Tegen Salah is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd, zo meldt het federaal parket. Hij heeft de Volkswagen Polo gehuurd die teruggevonden werd aan Le Bataclan, de concertzaal waar zeker tachtig doden vielen.

BILAL HADFI, GEBOREN EN GETOGEN IN MOLENBEEK

De link met België is nog uitgebreider dan de broers Abdeslam. Speurders hebben ook het lichaam geïdentificeerd van 

Hadfi verdween een jaar geleden naar Syrië. Vrijdag stierf hij bij de mislukte aanslag aan het Stade de France.

De Franse procureur zei dat zeven terroristen tijdens de aanslagen zijn omgekomen. Ze zouden in drie teams gewerkt hebben. Drie van hen hebben zich buiten het voetbalstadion opgeblazen. Een liet zijn bomvest ontploffen bij het restaurant Le Comptoir Voltaire en drie terroristen kwamen om in de concertzaal Bataclan. De autoriteiten hebben drie van hen geïdentificeerd door hun vingerafdrukken. Het gaat om de 29-jarige Fransman Omar Ismail Mostefai en twee Fransmannen van 20 en 31 jaar oud die in België leefden.

ISMAËL OMAR MOSTEFAI, DADER VAN BATACLAN

De derde zelfmoordterrorist waar we de naam van kennen, is Ismaël Omar Mostefai. Hij is één van de terroristen die het vuur opende in concertzaal Bataclan, en zich vervolgens opblies. De Fransman van 29 jaar was reeds veroordeeld voor acht kleine criminele feiten en stond sinds 2010 bij het gerecht bekend als geradicaliseerde moslim. Hij kon worden geïdentificeerd op basis van zijn vingerafdrukken.

Volgens een bron dicht bij het onderzoek bezocht Omar Ismail Mostefai regelmatig de moskee van Lucé, in de buurt van Chartres. De onderzoekers proberen ook te achterhalen of hij vorig jaar naar Syrië is getrokken. In totaal zijn er al zes mensen uit de omgeving van Ismaël Omar Mostefai opgepakt voor ondervraging.

De vader en de broer van de man zijn zaterdagavond opgepakt na huiszoekingen. De vader woont in Romilly-sur-Seine, ten oosten van Parijs in de buurt van Troyes, en de broer in Bondoufle, ten zuiden van de hoofdstad. De 34-jarige broer was zich in de loop van zaterdagavond zelf op het politiekantoor van Créteil gaan aangeven. Hij is naar verluidt met verstomming geslagen over de betrokkenheid van zijn broer bij de aanslag in de Bataclan. Beiden zouden al jaren geen contact meer hebben gehad, ‘vanwege familiale redenen’. De familie telt nog twee andere broers en twee zussen, maar ook met hen heeft hij geen contact meer. Zijn echtgenote begrijpt niet waarom haar man is opgepakt.

SYRISCH PASPOORT

Aan het voetbalstadion, waar drie zelfmoordterroristen toesloegen, zou er een Syrisch paspoort gevonden zijn bij een van de daders. De Servische krant Blic meent daarom te weten dat ook de 25-jarige Ahmad Al Muhammad een van de daders was. De man zou volgens de krant op 3 oktober geregistreerd zijn door de Griekse autoriteiten, dan via Macedonië Servië binnengekomen zijn op 7 oktober, waar hij in Presevo werd geregistreerd met een Syrisch paspoort. Daar vroeg hij formeel asiel aan, maar trok later toch door naar Kroatië. Het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat de gegevens van het paspoort dat is gevonden nabij het lichaam van een van de daders, overeenkomen met de data van een persoon die Servië als vluchteling binnenkwam, maar wou zich niet uitspreken over de vraag of het om een terrorist gaat.

TWEEDE AUTO GEVONDEN

Nadat zaterdag een VW Polo teruggevonden werd die vrijdagavond bij de aanslagen gebruikt was, hebben Franse speurders zondagochtend een tweede wagen teruggevonden. De zwarte Seat Leon werd achtergelaten aangetroffen in Montreuil, een oostelijke wijk van Parijs. Het is vanuit deze wagen dat een van de terroristische teams aanslagen pleegde op caféterrassen en restaurants in het 10e en 11e arrondissement. Naar verluidt werden ook wapens, met name kalasjnikovs, in de wagen aangetroffen.

De ontdekking van deze wagen en wapens zou kunnen betekenen dat één terrorist of een groep erin geslaagd is te vluchten.