Dreigingsniveau in België naar niveau 3 opgetrokken
Foto: BELGA
Het dreigingsniveau voor grote evenementen in België, sportief of cultureel waar veel mensen samenkomen, is opgetrokken van 2 naar 3 (op een schaal van 4), zo blijkt uit een nieuwe evaluatie van het OCAD. De Nationale Veiligheidsraad heeft hier zaterdagavond kennis van genomen, maakt premier Charles Michel bekend. Hierdoor zou het leger kunnen worden ingezet bij dergelijke evenementen, aldus de eerste minister.

'Als gevolg van deze beslissing zal de analyse van deze evenementen geval per geval gebeuren, voor wat betreft het veiligheidsniveau, meer controles of het sturen van extra patrouilles', aldus Michel.

De Nationale Veiligheidsraad kwam zaterdagavond al voor de tweede keer dit weekend bijeen, na de terreuraanslagen in Parijs van vrijdagavond. Het onderzoek naar die aanslagen is ook uitgebreid naar ons land. Minstens drie landgenoten zijn omgekomen bij de aanslagen.

Extra controles

Op de vergadering zaterdagavond werden een aantal beslissingen die 's ochtends door het kernkabinet zijn genomen, bevestigd. Het gaat dan om extra controles aan de grens met Frankrijk maar ook op luchthavens en in stations, de oproep aan de Belgen om niet naar Parijs te reizen indien niet strikt noodzakelijk, meer waakzaamheid en beveiliging bij lokale evenementen en de bescherming van Franse belangen in ons land.

De regering zal volgende week, op initiatief van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, bijkomende maatregelen aankondigen in de strijd tegen het terrorisme. Sinds de aanslagen in Parijs begin dit jaar en de evenementen in Verviers, zijn al een twaalftal maatregelen geleidelijk in voege getreden. De regering plant nu versterking voor de strijd tegen Syriëstrijders (foreign fighters) en de registratie van reisgegevens (Passenger name record of PNR).

Zondag zijn er nog contacten gepland met de veiligheidsdiensten. Het is niet uitgesloten dat de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeenkomt. 'We blijven alert, uur na uur, met de verschillende veiligheidsdiensten die rapporteren over hun verdere analyses', aldus de eerste minister.