Het lijkt er steeds meer op dat het bloedbad in Parijs in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek werd beraamd. Drie mannen die allicht bij de aanslag waren betrokken, zijn zaterdag in de late namiddag vlakbij het Brusselse metrostation Ossegem opgepakt.

Belgische speurders pakten zaterdag in de late namiddag in Molenbeek drie mannen op waarvan minstens één aanwezig zou zijn geweest bij de aanslagen in Parijs. Eén van de mannen in de auto - een Fransman die in Molenbeek woont - is de huurder van de zwarte VW Polo die na de aanslagen gevonden werd vlakbij de Bataclan. Eén van de andere mannen in de wagen is volgens onze informatie zijn broer. Minstens één van de opgepakte mannen wordt gelinkt aan mensen die in Syrië strijden.

De broer was de huurder of eigenaar van de wagen van de VW Golf waarmee het drietal reed toen ze werden opgepakt vlakbij hun appartement in Sint-Jans-Molenbeek.

Netwerk?

Burgemeester Françoise Schepmans van Molenbeek meldde zondagmorgen op de RTBF dat er alles samen 5 personen opgepakt waren. Zij acht het mogelijk dat het om een netwerk zou gaan, maar het parket wel niet communiceren over het onderzoek.

Het drietal was in de nacht van vrijdag op zaterdag al bij toeval door de Franse politie gecontroleerd tijdens een wegcontrole in Cambrai vlakbij de Frans-Belgische grens. Allicht waren ze toen op terugweg van Parijs. De agenten vonden niets verdacht in de auto en de drie mochten doorrijden. Ze hebben, aldus de Franse procureur François Molins, ook geen strafregister in Frankrijk.

Zwarte Polo

Pas achteraf bleek dat één van de inzittenden de huurder was van de zwarte VW Polo die aan de Bataclan werd gevonden. De wagen werd door getuigen ook beschreven als diegene waarmee het moordcommando had rondgereden.

De Belgische federale politie zette meteen de grote middelen en spande een web rond de woonplaats van de huurder van de wagen. De drie konden zaterdag in de loop van de namiddag opgepakt worden. Het zouden alle drie Fransen zijn die in Molenbeek wonen.

Het Belgische federaal parket wilde gisteren enkel bevestigen dat drie mannen opgepakt werden. Ze zouden geen enkele verklaring hebben aflegd.

Drie moordcommando's

De procureur van Parijs, Françis Molins, gaf eerder deze avond nog een reeks details over de aanslagen. Er waren vrijdagavond, aldus Molins, drie moordcommando's van in totaal minstens zeven mensen onderweg in Parijs. Het eerste commando pleegde de -deels mislukte aanslag- op het stade de France. De twee andere moordcommando's verdeelden het werk onder elkaar . Ze vielen verschillende restaurantes en cafés aan. Eén van de terroristen zou zichzelf daarbij per vergissing hebben opgeblazen. Daarna vielen drie of vier terroristen de Bataclan aan waar ze een bloedbad aanrichtten.

Vlakbij de Bataclan werd na de feiten dan de zwarte VW Polo met Belgische nummerplaat teruggevonden. In de auto lagen volgens onze informatie parkeertickets van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Getuigen van een eerdere aanslag op een van de restaurants hadden ook al een wagen met Belgische nummerplaat gezien.

Filmpje

De kans lijkt ook groot dat de daders van deze reeks aanslagen niet enkel Franse 'home grown'-terrorists zijn, zoals de gebroeders Kouachi en Amédy Coulibaly bij de aanslagen op Charlie Hebdo.

Dat de daders van de aanslagen niet alleen maar Fransen zouden zijn, klopt met de communicatie van IS. Volgens een communiqué dat Al Hayat Media Center - het officiële persagentschap van IS - gisterenochtend verspreidde, zijn de daders 'van over heel de wereld naar Gallië gekomen' om hun aanslagen te plegen.

IS eiste gisteren in de loop van de dag de bloedige aanslagenreeks op. Voor de veiligheidsdiensten kwam dat niet als een verrassing. IS kondigde al in februari vorig jaar aan in een filmpje met twee Belgische jihadi's dat er grote aanslagen in Frankrijk zouden komen. In juli riep IS in haar officiële Franstalige internetpublicatie Dar al Islam, die zich vooral richt op Frankrijk, nog eens op om aanslagen te plegen, meer specifiek op plaatsen waar veel volk kwam. Vooral dat laatste bericht werd door de Franse veiligheidsdiensten zeer au sérieux genomen. Maar toch hebben ze niet kunnen verhinderen dat twee of drie moordcommando's van IS het dreigement vrijdag ten uitvoer hebben gebracht.

Identificatie van de daders

De identificatie van de overleden terroristen daders dreigt een werk van lange adem te worden. Zes van de vermoedelijk zeven terroristen die betrokken waren bij de aanslagen bij de Bataclan, het Stade de France aan de Bouleard Voltaire bliezen zichzelf op.

Van hun lichamen blijft dus sowieso weinig over. De stoffelijke overschotten zijn ondertussen overgebracht naar het instituut voor forensische geneeskunde in Parijs waar een autopsie zal plaatsvinden. De onderzoekers hopen bruikbaar dna en eventueel zelfs vingerafdrukken van de daders te vinden en die te linken aan gerechtlijke databanken in Frankrijk en darbuiten. Allicht hebben verschillende van de terroristen een strafblad.

Eén van de zeven daders van wie een volledige vingerafdruk werd gevonden, is volgens de Franse media ondertussen geïdentificeerd als een man uit Courcouronne in de buurt van Parijs. De man heeft een strafregister voor criminele feiten, maar niet voor terrorisme. Hij is wel één van de duizenden Fransen van die we de veiligheidsdiensten een fiche 'S' hebben, wat betekent dat ze ze wisten dat hij was geradicaliseerd. Hij zou sinds 2010 een dergelijke fiche hebben.

In de buurt van het Stade de France zouden dan weer een Syrisch en een Egyptisch paspoort gevonden zijn op de plaats waar de daders zichzelf opbliezen.