Eagles of Death Metal annuleert concert in Brussel
De Eagles of Death Metal bij een optreden in Los Angeles in oktober Foto: AFP

Eagles of Death Metal, de Amerikaanse band die vrijdag op het podium stond in de Parijse concertzaal Bataclan annuleert het voor zondag geplande concert in het Koninklijk Circus te Brussel en bij uitbreiding de volledige Europese tour. De bandleden konden veilig wegkomen, maar een crewlid zou de schietpartij niet overleefd hebben en een andere zou gewond zijn.

De groep is afkomstig uit het Californische Palm Desert. De twee belangrijkste bandleden zijn Jesse Hughes (43), en Josh Homme (42), bekend als zanger van de groep Queens of the Stone Age. De groep is bezig aan een Europese tournee om haar vierde album te promoten en speelde vrijdagavond in le Bataclan toen de aanval begon. 

Op haar officiële kanalen op de sociale media gaf de groep gisteravond aan op zoek te zijn naar info over de bandleden. 

Alle bandleden zijn ongedeerd, blijkt uit verschillende mediaberichten. Maar volgens de LA Times is één crewlid omgekomen in de concertzaal en een ander crewlid gewond. De krant citeert iemand die heel dicht bij de groep staat.

De band blaast nu de Europese tournee - die op 10 december in Portugal moest eindigen - nu af en keert terug naar de Verenigde Staten. Ook een andere band, Deftones, die van zaterdag tot en met maandag telkens zou optreden in Le Bataclan, keert terug naar de VS.

'Erg geschrokken en geschokt'

De groep is 'erg geschrokken en geschokt', zegt de moeder van Jess Hughes aan het persagentschap Reuters. Ze vertelde dat ze haar zoon kort gesproken had en dat hij ongedeerd was. Ze zegt voorts dat Eagles of Death Metal op het podium stonden toen het schieten begon. De groepsleden raakten in de paniek gescheiden, maar meer details kon ze niet geven.

Ook de vrouw van drummer Julian Doro zegt aan de Amerikaanse krant The Washington Post dat de bandleden veilig zijn, en ook de website van het muziekblad Rolling Stone zegt dat alle bandleden zich in veiligheid bevinden. De drummer kon zijn vrouw via de telefoon geruststellen. Iedereen op het podium kon ontkomen, klinkt het.

David Ian Hughes, de broer van frontman Jesse Hughes, zei via Facebook dat Jesse in veiligheid was, net als de rest van de band, aldus de website van de LA Times.

Eagles of Death Metal heeft overigens een kleine Belgische link. Gitarist Tim Vanhamel (oa. Millionaire) speelde destijds mee op de eerste plaat.

U2 schrapt concerten Parijs

Ook de Ierse band U2 schrapt zijn twee concerten die zaterdag en zondag moesten plaatsvinden in de AccorHotels Arena (het vroegere Bercy). 'We hebben vol ongeloof de gebeurtenissen in Parijs gevolgd', staat er in een mededeling op de website van de band. 'Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families. We zijn geschokt door de doden die vielen bij het concert van de Eagles of Death Metal en onze gedachten en gebeden gaan uit naar de band en hun fans. We hopen en bidden dat al onze fans in Parijs veilig zijn.

Bono op de Ierse omroep RTE: