Jambon: 'Dreigingsniveau aanpassen is niet nodig'
Uit voorzorg wordt aan de politiediensten een verhoogde sensibilisering gevraagd voor grote evenementen. Foto: BELGA

Er is voorlopig geen noodzaak om het dreigingsniveau in België aan te passen. 'Op basis van de informatie die we nu hebben is er geen aanleiding om het dreigingsniveau in ons land te verhogen', zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in een reactie op de aanslagen in Parijs. Er komen wel versterkte controles bij grote evenementen de komende dagen, zoals de voetbalwedstrijd dinsdag in Brussel tussen de Rode Duivels en Spanje.

'We mogen nu niet in paniek vervallen', zei de minister in een reactie op Radio 1. Er is tot dusver volgens hem 'tot op dit moment geen enkele aanwijzing dat er een overflow naar dit land zou komen.' Toch zijn er een aantal preventieve maatregelen genomen. Zo verleent de Belgische politie bijstand bij controles aan de Franse grens. Ook op de luchthaven Brussels Airport en in het treinstaton Brussel-Zuid, waar de Thalys uit Parijs stopt, vinden extra controles plaats.

Crisiscentrum

Het crisiscentrum besliste vannacht al dat er geen verhoging van het dreigingsniveau nodig is. Dat gebeurde na een evaluatie door het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. 'Op basis van de beschikbare gegevens zijn er geen aanwijzingen dat de dramatische gebeurtenissen in Parijs een directe impact hebben op ons land. OCAD bevestigt niettemin de noodzaak van een verhoogde waakzaamheid voor grote evenementen. De Belgische overheden en diensten volgen de situatie continu van nabij', luidt het in een mededeling van het crisiscentrum.

Uit voorzorg wordt aan de politiediensten een verhoogde sensibilisering gevraagd voor grote evenementen die dit weekend in België gepland zijn, alsook voor de voetbalwedstrijd van komende dinsdag in Brussel.

Bagage

Aan personen die deze evenementen wensen bij te wonen, wordt gevraagd om geen bagage of zakken mee te nemen, om de versterkte controles die georganiseerd zullen worden te bespoedigen. Er wordt aan iedereen gevraagd 'om waakzaam te zijn, om bij te dragen tot ieders veiligheid'.