In de concertzaal Bataclan, waar 1.500 mensen een concert van The Eagles of Death Metal bijwoonden, werden honderden mensen urenlang gegijzeld. De terroristen hadden eerst in de volle zaal het vuur geopend en bleven minutenlang schieten. "Ik zag ze schieten vanuit mijn raam en ben naar beneden gestormd om gewonden te helpen", zegt een journalist van Le Monde. Een concertganger vertelde dan weer hoe hij tussen de doden naar de nooduitgang is gekropen."

De politie viel iets voor 1 uur 's nachts de concertzaal Bataclan binnen en schakelde drie gijzelnemers uit. "Ze moesten letterlijk over de dode lichamen lopen", klonk het op de Franse nieuwszender TF1.

"Ik voelde de kogel door mijn arm boren"

Een journalist van Le Monde zag vanuit het raam van zijn appartement hoe mensen in paniek naar buiten renden via de nooduitgang van Bataclan en neergeschoten werden. 'Eerst dacht ik dat ik schoten hoorde van de politiefilm die aan het kijken was op tv. Maar de schoten waren veel te luid. Toen besefte ik dat er echt geschoten werd in mijn straat. Ik hoorde mensen krijsen en roepend zoeken naar hun familie en geliefden.'

'Ik ben naar beneden gerend en was een man, die in zijn been geschoten was, naar de inkomhal van mijn appartementsgebouw aan het trekken toen iemand vanuit het raam een schot loste in mijn richting. Ik voelde hoe die kogel zich door mijn linkerarm boorde en hoorde en zag hoe het bloed er sissend uitliep. Ik ben even het bewustzijn verloren, denk ik. De man die ik naar binnen heb gebracht, was gewond aan zijn been. De Amerikaan had het koud en moest overgeven. Ik dacht dat hij ging sterven.'

'De brandweer kon niet tot bij ons geraken om ons te evacueren dus belde ik naar een vriendin die verpleegster is en me uitlegde hoe ik mijn hemd rond zijn been moest binden. Zo zijn we blijven zitten tot we geëvacueerd werden.'

"Ze namen rustig de tijd om te herladen"

Ook in de concertzaal zaaide de terroristen heel wat vernieling. Een van de mensen in de zaal was radioreporter Julien Pierce van Europe 1. "Ik zag twee of drie ongemaskerde mannen middenin het concert binnenvallen. Ze hadden kalasjnikovs bij en zijn blind beginnen schieten op de menigte. Het duurde zo'n vijftien minuten lang. Iedereen liep alle kanten op, mensen werden vertrappeld, ikzelf ook. De schutters waren niet gemaskerd, erg jong en kalm. Ze namen rustig de tijd om te herladen."

Julien kon via een nooduitgang ontkomen en zag in de gangen tientallen mensen in een "stroom van bloed" liggen. Hij raapte een jong meisje op dat geraakt was door twee kogels, en droeg haar mee naar buiten, waar hij haar aan de hulpdiensten kon overdragen. 
 

"Ik raakte mijn zoon kwijt en moest vluchten langs het dak"

Frederic, een man van middelbare leeftijd, deed gehuld in een isolatiedeken zijn verhaal aan TF1 op straat na afloop van de gijzeling. "We hoorden knallen en zagen  plots twee mannen met mitrailleurs die op de menigte begonnen schieten. We hebben ons op de grond laten vallen. Er ontstond paniek en ze bleven schieten. We hebben een nooduitgang kunnen openen en kwamen op de trappen terecht, maar daar konden we niet verder. Daarop is iedereen via een venster op het dak gekropen, en heeft een buurman ons binnen gelaten. Vanaf dan hoorden we de ontploffingen en de schoten, zonder dat we wisten wat er gebeurde. Ik was samen met mijn zoon en schoonbroer, maar we waren elkaar al tijdens het concert verloren, maar zij zijn ook kunnen ontkomen. Nu gaat het nog met me", maar ik denk dat ik straks een klap ga krijgen." 

"Allah Akbar"

Een getuige op radiozender France Info vertelde dat de schutters "Allah Akbar" riepen. "Met mijn moeder zijn we erin geslaagd te vluchten uit de Bataclan. (...) We ontweken de schoten. Er waren overal mensen op de grond", aldus de jongeman. "Mannen begonnen bij hun aankomst te schieten aan de ingang. Ze schoten in de massa terwijl ze "Allah Akbar" riepen."
De getuige vertelt nog dat de daders bleven schieten. "Het was een hel." De man en zijn moeder konden ontkomen via een nooduitgang. De politie maakte uiteindelijk met een bestorming een einde aan de aanslag, maar zo'n honderd mensen zouden zijn omgekomen in de concertzaal.

"Ze doden ons één voor één"

De terroristen hielden na hun inval nog urenlang tientallen mensen gegijzeld. Benjamin Cazevones kon vluchten en zich op de eerste verdieping verbergen, waar hij via Facebook live vertelde wat er aan het gebeuren was.

Je suis encore au Bataclan. 1e étage. Blessée grave ! Qu ils donnent au plus vite l assaut. Il y a des survivants à l intérieur. Ils abattent tout le monde. Un par un. 1e étage vite !!!!

Posted by Benjamin Cazenoves on Friday, November 13, 2015

"Ik ben nog in de Bataclan. 1e verdieping. Ernstig gewond! Ze moeten zo snel mogelijk binnenvallen. Er zijn nog overlevenden binnen. Ze vermoorden iedereen. Eén per één. Eerste verdieping snel!!!"

 

Vivant. Juste des coupures... Un carnage... Des cadavres partout.

Posted by Benjamin Cazenoves on Friday, November 13, 2015

Vrienden van de jongen meldden later op de avond dat hij veilig buiten geraakt was.

Een burger die zich verschuilt in een café kon een foto maken van hoe de politie een man oppakte in de buurt van Bataclan.

"Ik verstopte me onder een ander lichaam"

"Ik verstopte me onder een ander lichaam", zegt Yasmine, die levend uit de concertzaal kwam. "Wat jullie doen in Syrië, daar gaan jullie nu voor boeten", zeiden ze. "Dan hebben ze iedereen neergeschoten."

"Ik dacht dat het bij het concert hoorde"

Enkele concertgangers die de aanslag in de Franse concertzaal Bataclan hebben overleefd, zijn via een nooduitgang kunnen ontsnappen. "Het was complete chaos. In het begin dachten de mensen zelfs dat het een onderdeel van de show was", vertelt Ruben Perez aan VTM NIEUWS. Ik stond vooraan en ging meteen liggen. Maar toen zagen we een nooduitgang naast het podium en ben ik samen met enkele anderen kunnen vluchten."

"Tussen doden naar nooduitgang gekropen"

Een andere overlever van de gruwel is Ferry Zandvliet, een Rotterdammer die ook in de concertzaal aan het genieten was van het optreden toen de terroristen binnenvielen. "Halfweg het concert waren er plots enkele knallen te horen", vertelt hij bij RTL Nieuws. "Iedereen ging dan maar op de grond liggen, we dachten eigenlijk allemaal dat het gedaan was met ons. Maar toen iemand de nooddeur opende, was er weer hoop. Als een idioot ben ik tussen de dode mensen heen gekropen."

Ook Zandvliet dacht eerst dat de knallen een onderdeel waren van de show. "Maar toen zag ik die mannen met hun geweren. We zagen dat er mensen voor onze neus doodgeschoten werden, dus brak er enorme paniek uit."

De Rotterdammer keek zelfs een van de daders recht in de ogen. "Hij schoot en richtte zijn geweer op mensen. Overal lagen gewonde mensen, maar veel van hen waren ook dood. Er was overal bloed."

Beelden van bevrijding

Een grote politiemacht viel na 1 uur 's nachts de concertzaal binnen. Een getuige kon vanop afstand beelden schieten van de inval.

 

Hollande bezoekt rampsite

De Franse president François Hollande bezocht enkele uren na de inval van de terroristen de Bataclan.