‘Amandeldrank is een hype: geen superfood en al helemaal geen melk’
Themabeeld. Foto: rr

Nu de alternatieven voor gewone koemelk makkelijk in het winkelrek terug te vinden zijn, kiezen consumenten meer voor soja- of amandelmelk. Vooral die laatste is aan een flinke opmars bezig. ‘Nochtans is amandelmelk niet gezonder. Het is trouwens niet eens melk’, zegt professor Theo Niewold (KU Leuven).

Waarom we zwichten voor de verpakkingen van amandelmelk waar een knapperige noot wordt opengebroken en het sap eruit spat? ‘Omdat we gewoon een nieuwe hype hebben: meer moet je daar niet achter zoeken’, zegt professor Theo Niewold van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven. ‘Net zoals we enkele jaren geleden sojamelk “ontdekten”, zien we nu plots amandeldrank in reclames en kookboeken.’

U spreekt over ‘amandeldrank’?

‘Ja, omdat het drankje dat van amandelmeel wordt gemaakt helemaal niets met melk te maken heeft. Het ziet er wit en vloeibaar uit, maar daar stopt het dan ook mee. Amandeldrank bestaat uit twee procent amandelen, veel water, suiker en andere stoffen die de vloeibare substantie een melkachtig uitzicht geven, maar zonder lactose en dierlijke eiwitten kunnen we toch moeilijk spreken van melk.’

Is amandeldrank gezonder dan koemelk?

(grinnikt) ‘Dat is inderdaad dé vraag, natuurlijk. Voor mensen die lactose intolerant zijn of andere allergieën hebben waardoor ze koemelk slecht verteren, kan “amandelmelk” natuurlijk een mooi alternatief zijn. Maar voor baby’s en voor mensen die koemelk verdragen, raad ik het zeker niet aan.’

‘Baby’s hebben de eiwitten en de vitaminen die in moedermelk zitten nodig, dus je kan dat niet zomaar gaan vervangen. Gelukkig staat er op elke drank met amandelen dat hij ongeschikt is voor zuigelingen. De plantaardige eiwitten van amandeldrankjes zijn namelijk van een minder goede kwaliteit.’

‘Voor volwassenen zijn er twee gevaren. Enerzijds moeten mensen met een notenallergie enorm goed opletten. Meestal weten zij wel dat ze geen drankjes met amandelen moeten consumeren, maar toch. Anderzijds is er nog het fabeltje van “amandelmelk boordevol vitaminen”. Dat terwijl er geen vitamine B12 - die essentieel is voor de vorming van rode bloedcellen - inzit.’

Maakt zo’n kleine hoeveelheid vitamine B12 dan echt het verschil?

‘Ik zeg niet dat amandeldrank drinken in plaats van koemelk je ziek kan maken. Als je voldoende andere voedingswaren met ijzer en vitamine B12 consumeert, kan het zeker geen kwaad. Maar je gezondheid zal er ook niet door verbeteren. Amandeldrank is een hype: geen superfood en al helemaal geen melk.’

De dorstige amandelteelt

80 procent van de wereldwijde amandelteelt vindt plaats in Californië, dat met extreme droogte te kampen heeft. Voor één amandel heeft een amandelboer vier liter water nodig. (Wat wel nog steeds beter is dan een walnoot, die 18,5 liter water opslorpt.)

De hoeveelheid water die Californië jaarlijks gebruikt om alleen al de amandelen voor de export te produceren, zou voldoende zijn om heel Los Angeles - particulieren en bedrijven - drie jaar lang van water te voorzien .