We vinden groene energie belangrijk, maar willen er niet voor betalen
Foto: William Hoogteyling

83 procent van de Vlamingen vindt het belangrijk dat een deel van onze energie groen is, maar het merendeel wil er niet extra voor betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van het studiebureau GFK in opdracht van het consumentenprogramma De Inspecteur op Radio 2.

67 procent van de Vlamingen is ervan overtuigd dat we binnen vijftig jaar alleen nog maar hernieuwbare energie gaan gebruiken. 42 procent denkt dat die energie afkomstig van de wind zal zijn. 29,6 procent gelooft in zonne-energie en 18,3 procent in de warmte van de aarde als groene energiebron.

De Radio 2-enquête focust voor een groot deel op zonnepanelen. Twee derde (59,2 procent) van de ondervraagden heeft geen zonnepanelen en wil er ook helemaal geen. Op de eerste plaats omdat ze de investering te groot vinden. Dat is merkwaardig want maar liefst 91 procent van de ondervraagden geeft toe dat ze niet weten hoeveel een zonnepaneleninstallatie kost.

Ten slotte gaat de enquête van De inspecteur nog wat dieper in op de keuze voor de energieleverancies. Voor de Vlaming is de prijs doorslaggevend bij de keuze van een elektriciteitsleverancier: 38,2 procent kiest de leverancier op basis van de prijs.

Voor het onderzoek werden 1.008 Vlamingen ondervraagd die, wat leeftijd, geslacht en sociale klasse betreft, representatief zijn voor Vlaanderen.