Jeroen Brouwers kaapt ECI Literatuurprijs weg
Jeroen Brouwers schrijft een boek. En hij weet hoe dat moet, vindt ook de ECI-jury. Foto: put

De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers (75) heeft de ECI Literatuurprijs gewonnen voor zijn boek Het hout. Het is al de tweede keer dat Brouwers de prijs wint.

De winnaar werd bekendgemaakt in een uitzending van het actuaprogramma ‘Nieuwsuur’ op de Nederlandse televisie.

Naast Brouwers stonden vijf andere auteurs op de shortlist. Onder hen ook twee Vlamingen: Mark Schaevers met het boek Orgelman (dit jaar winnaar van de Gouden Boekenuil) en Annelies Verbeke met haar roman Dertig Dagen. De andere genomineerden waren Stephan Enter (Compassie), P. F. Thomése (De onderwaterzwemmer) en Inge Schilperoord (Muidhond).

Het hout is de elfde roman van Brouwers en gaat over het kindermisbruik in de katholieke kerk. In het boek rakelt de auteur zijn eigen herinneringen op aan het jongensinternaat: verstikkende jeugdjaren, die hem sterk getekend hebben.

Voor zijn roman inspireerde hij zich op de stroom nieuwsberichten die de voorbije jaren wereldwijd opdook over het seksueel misbruik. Het hout zoomt in op jonge slachtoffers, die ten prooi vallen aan sadisme, vernedering en misbruik. Broeder Bonaventura is er getuige van. Hij is bang om uit te treden en zwijgt, zoals iedereen.

Tweede keer

Voor Brouwers is het al de tweede keer dat hij deze prijs binnenhaalt. Hij won ook al in 2001 de prijs - al heette die toen nog AKO Literatuurprijs - met zijn boek Geheime kamers. Recente winnaars zijn onder meer A.F.Th. van der Heijden, Doeschka Meijsing, Erwin Mortier, David Van Reybrouck, Marente de Moor, Peter Terrin en Joke van Leeuwen. Vorig jaar won Stefan Hertmans met Oorlog en terpentijn.

De ECI Literatuurprijs is een van de belangrijkste prijzen in de Nederlandstalige literatuur en is goed voor een bedrag van 50.000 euro.

Het hout, waarvan 60.000 exemplaren verkocht werden, kreeg een zeer positief onthaal. Dit vond onze recensent van Brouwers’ roman:

‘Brouwers creëert in Het hout een suspense met Hitchcock-allures: de tijd kruipt, de twijfels van Bonaventura draaien in cirkels, en als lezer weet je amper waarop je moet of mag hopen. Vingernagels verwoestende spanning, die zich op de derde dag van het verhaal wel moet ontladen, want dan komt de bisschop op bezoek.’

Het hout is, naar Brouwers’ normen, een klassieke roman, met zorgvuldig getekende personages en eenvoudige opbouw: broodnodige variatie voor de fans, en misschien een opening naar een breder publiek.’