Ongepubliceerd werk van Charlotte Brontë ontdekt
Charlotte Brontë Foto: BELGAIMAGE

‘Buitengewoon’, zo noemde een Brontë-specialist, de ontdekking van manuscripten van een van de Brontë-zussen. Een gedicht en een kortverhaal zaten al die tijd tussen een boek dat in het bezit was van moeder Brontë.

Een biografie van de dichter Henry Kirke White. Daartussen zaten de vellen eeuwenlang geperst. Het boek was in het bezit geweest van Maria Brontë, moeder van Charlotte, Emily, Anne en Branwell.

Het boek kon, samen met enkele andere bezittingen van mevrouw Brontë, gered worden tijdens een scheepsramp aan de kust van Devonshire in 1812. Het werk is dus beschadigd door het zeewater, maar het gedicht en het kortverhaal, beide onvolledig, die tussen de pagina’s verstopt zaten, blijven wel leesbaar.

Dat het van de hand van Charlotte is, schrijfster van onder meer het befaamde Jane Eyre, daaraan twijfelt Baker niet: het handschrift is zeer herkenbaar, zei ze aan de BBC, en ook de stijl herkent ze.

Het kortverhaal, een satirische kijk op het leven in Haworth, is 74 regels lang en handelt over een man, Lord Charles. Het gedicht is 77 regels lang en gaat over een fantasiewereld die ze verzon samen met haar broer Branwell. De teksten schreef Charlotte in haar tienerjaren.

Dit is het eerste kwatrijn:

Mary thou dids’t not know that I was nigh

Thou dids’t not know my gaze was fixed on thee

I stood apart and watched thee gliding by

In all thy calm unconscious majesty

Het boek is al meer dan honderd jaar in het bezit van een Amerikaanse familie. De Brontë-vereniging gaat de manuscripten nu aankopen voor 200.000 pond (282.000 euro). Volgend jaar wordt de verjaardag van Charlotte Brontë, dan tweehonderd jaar geleden, gevierd. De vereniging hoopt de teksten tentoon te kunnen stellen tijdens de daaraan verbonden tentoonstelling.