‘Belgische banken investeren in kernwapens’
Nucleaire Akash-raketten uit India, gefinancierd met geld van BNP Paribas Foto: REUTERSA

De meeste banken hebben er geen probleem mee de nucleaire wapenindustrie te financieren. Dat beweert de Nederlandse vredesorganisatie PAX.

Wereldwijd investeren 382 banken samen 493 miljard dollar in bedrijven die kernwapens produceren. Dat schrijft PAX in een rapport dat vandaag verschijnt. De Nederlandse vredesorganisatie baseert zich op een analyse die ze liet uitvoeren naar de geldstromen tussen internationale financiële instellingen en 26 kernwapenproducenten.

Ook banken die in België actief zijn, komen in het vizier. BNP Paribas spant de kroon. Sinds januari 2012 zou de bank 8,7 miljard dollar geïnvesteerd hebben in 17 kernwapenproducenten wereldwijd.  ‘Het gaat onder meer om Amerikaanse en Franse bedrijven’, zegt Wilbert van der Zeijden, co-auteur van het rapport. Dat strookt met het beleid van de bank. BNP sluit investeringen in kernwapenproducenten uit, met uitzondering van bedrijven uit Navo-landen.

‘Dat is al betwistbaar, maar het is vooral opmerkelijk dat de bank desondanks 67 miljoen dollar investeerde in het Indische bedrijf Larsen en Toubro, dat lanceerplatformen voor Akash-raketten ontwikkelt’, zegt Wilbert van der Zeijden, co-auteur van het rapport. ‘Veel banken trekken vandaag hun handen af van dat bedrijf, omdat India zich niet schikt naar de internationale regelgeving rond kernwapens.’

Maar BNP Paribas heeft dus wel een beleidsplan en geldt bij PAX daarom als ‘matige leerling’. Twee andere Belgische banken stranden bij de slechte leerlingen in de ‘Hall of Shame’, samen met 380 andere ba,nken. De eerste is KBC, dat volgens het rapport sinds begin 2012 zo’n 117 miljoen dollar investeerde in het bedrijf Serco, verantwoordelijk voor de productie van kernkoppen binnen het Britse atoomprogramma.

Tweede Belgische instelling in de ‘Hall of Shame’ is de holding Ackermans en van Haaren, die via een dochteraanneming 51 miljoen dollar investeerde in het Amerikaanse kernwapenbedrijf Fluor.

De betrokken banken waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig