De Wever: ‘Vrede is breekbaar, vrede is broos’
Foto: belga

Ook in Antwerpen is woensdag in verschillende districten Wapenstilstand, het feitelijke einde van de Eerste Wereldoorlog, herdacht. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) verwees in een toespraak naar de problemen aan de rand van Europa en riep op tot menselijkheid, bij ons en elders.

De plechtigheden in Antwerpen begonnen op de begraafplaats Schoonselhof, waar vertegenwoordigers van de vier grootste religies een gebed en een vertegenwoordiger van vrijzinnigen een rede uitspraken.

Tientallen leerlingen van het Antwerps secundair onderwijs liepen daarna tijdens een ‘fakkelloop voor de vrede’ doorheen de stad naar het Monument van de Gesneuvelden in het Antwerpse stadspark.

In aanwezigheid van onder meer afvaardigingen van oud-strijders, weerstanders, politieke gevangenen, politie, leger, alsook met Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx en provinciecommandant Paul Haccuria nam burgemeester Bart De Wever (N-VA) de fakkel van hen in ontvangt.

“Vrede is breekbaar en is broos. Vrede nastreven en bewaren is veel moeilijker dan een zinloze oorlog beginnen. Dat zeg ik op een dag waar we aan de rand van ons continent de hele wereld in brand staat”, stelde De Wever in een toespraak. “Het is onze plicht te blijven hopen dat deze 11 novemberdag niet alleen onszelf en de onzen blijft inspireren, maar ook anderen, elders in de wereld zal aansporen tot inkeer, redelijkheid tot menselijkheid.” Hij riep de huidige en volgende generaties op zorg voor elkaar te dragen.

Historicus Pieter Serien vertelde vervolgens over dagboeken van twee tieners, die de gruwel van de oorlog en de Duitse bezetting beschreven. Vervolgens werden verschillende bloemenkransen neergelegd aan het monument.

Ook in de andere districten vonden herdenkingsplechtigheden plaats.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig