AB Inbev en SABMiller beklinken overname
Foto: REUTERS

De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer AB Inbev en de Britse sectorgenoot SAB Miller zijn het formeel eens over het overnamebod van AB Inbev. Dat hebben beide bedrijven vanmorgen bevestigd.

AB Inbev biedt 44 pond per aandeel - of 62 euro volgens de wisselkoersen van vandaag. Dat is een premie van 50 procent tegenover de laatste beurskoers vóór het bekend worden van de overname-interesse. Dat brengt de overname op 71 miljard pond, of 100 miljard euro.

Tegelijk wordt het Amerikaanse aandeel van SAB Miller in Miller Coors verkocht voor 12 miljard dollar (11,2 miljard euro) aan het Canadese Molson Coors, dat al 50 procent van de aandelen in handen had. Dat moet voorkomen dat de nieuwe fusiegroep te groot wordt in de Verenigde Staten. Op die manier hopen ze de mededingsautoriteiten mee te krijgen voor de deal.

AB Inbev was de nummer één in de biersector, SABMiller nummer twee. Het samengaan van de twee creëert een mastodont die wereldwijd 30 procent van de biermarkt in handen heeft en goed is voor de helft van de winst in de sector.  Samen brouwen ze op jaarbasis ongeveer 740 miljoen hectoliter bier, en hebben ze in totaal bijna een kwart miljoen mensen in dienst. 

De deal is de grootste ooit waar een van oorsprong Belgische groep zich aan waagde. Het is ook de grootste overzeese deal ooit en wereldwijd één van de grootste zes bedrijfsovernames. 

SABMiller heeft onder meer Grolsch, Peroni, Pilsner Urquell en Foster’s in portefeuille. AB Inbev brouwt onder meer Stella, Corona, Jupiler, Budweiser, Beck’s en Hoegaarden.

In tegenstelling tot bij de overname van Anheuser-Busch zou het echter geen verhaal van makkelijke winstverhoging worden. Overtollig vet wegsnijden is moeilijk: SABMiller is al een erg performant bedrijf. Een erg grote impact op het personeelsbestand lijkt er dan ook niet te komen

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in