Duitsland onderzoekt haatzaaierij op Facebook
Foto: REUTERS

Justitie in Duitsland onderzoekt of de Europese topbestuurder van Facebook, Martin Ott, medeplichtig is aan opruiing. Het bedrijf heeft onder zijn leiding mogelijk verzuimd racistische en haatzaaiende berichten te verwijderen. Facebook noemt de beschuldigingen ongegrond.

De openbare aanklager in Hamburg, waar Ott kantoor houdt, maakte het nieuws over het onderzoek vandaag bekend. Een woordvoerster benadrukte dat eerst moet worden vastgesteld of inderdaad sprake is van strafbare uitingen, en hoe lang die precies op Facebook hebben gestaan. Daarna wordt bekeken in hoeverre Ott iets te verwijten valt.

Directe aanleiding voor het justitiële onderzoek naar Facebook vormt de vluchtelingencrisis. Veel prominente Duitsers spraken de laatste tijd hun zorg uit over de harde toon van de discussies op sociale media. Tegen drie andere managers van het bedrijf loopt al een onderzoek.

Facebook wil niet reageren op het lopende onderzoek, maar stelt wel dat de beschuldigingen ongegrond zijn. ‘Er zijn geen Duitse wetten overtreden door Facebook of haar werknemers’, aldus een woordvoerster van het bedrijf.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig