Delta Lloyd sleurt Bel20 omlaag
Foto: BELGA

Op de Brusselse beurs wogen de dalers dinsdag net iets zwaarder door dan de stijgers. De Bel20-index, die de koersevolutie van de korf met de belangrijkste aandelen weerspiegelt, daalde 0,30 procent tot 3.612,97 punten.

Bij de indexwaarden kreeg Delta Lloyd een klap van liefst 12,80 procent om uit te komen op 6,50 euro. De koers belandde daarmee op zijn laagste punt sinds de beursintroductie in 2009. De beleggers reageerden ontgoocheld omdat ze verwacht hadden dat het concern een plan zou bekendmaken om zijn financiële draagkracht te verhogen, maar de aankondiging ervan komt er pas op 2 december. Vrijdag bleef de mededeling beperkt tot een summiere beschrijving van de evolutie van de activiteiten en het feit dat de solvabiliteit de voorbije drie maanden licht is verbeterd.

Umicore moest eveneens achteruit. De materialengroep zag zijn waarde 2,72 procent zakken tot 38,69 euro.

Op de tweede rij vielen ThromboGenics en Sioen het sterkst terug. De biotechonderneming daalde 4,64 procent tot 3,70 euro, de textielgroep liet 3,92 procent liggen bij een slotkoers van 18,25 euro.

Kinepolis moest 0,04 procent achteruit tot 38,81 euro. De bioscoopgroep heeft de complexen van branchegenoot Utopolis in Nederland, Luxemburg en Frankrijk overgenomen. Voor de overname van de Belgische zalen moet nog gewacht worden op groen licht van de Mededingingsautoriteit. De transactie was aangekondigd.

Financière de Tubize zakte eveneens 0,04 procent tot 66,62 euro. De holding heeft beslist om zijn deelneming in UCB geleidelijk van 34,12 procent naar 35 procent te brengen.

Winst was er dan weer voor Proximus, dat 1,53 procent verdapperde tot 30,77 euro. De telecomonderneming profiteerde van een positieve stemming in de sector nadat Vodafone zijn verwachtingen voor het hele jaar opwaarts had bijgesteld.

Op de brede markt deden Eckert-Ziegler en TiGenix het goed met winsten van respectievelijk 8,30 procent tot 0,90 euro en 4,90 procent tot 1,03 euro.

Celyad eindigde 3,37 procent hoger op 44,80 euro. De specialist in celtherapie legde goede testresultaten voor. Na dertig dagen behandeling van de eerste kankerpatiënten met acute myeloïde leukemie of met een kwaadaardige woekering van plasmacellen in het beenmerg werden geen negatieve effecten vastgesteld.

Colruyt eindigde status quo op 44,33 euro. Bestuurder Piet Colruyt heeft via zijn vennootschap Impact Capital voor 1,342 miljoen euro aandelen van de distributiegroep verkocht.