Ook de poulains van Peter Goossens scoren
Goossens en Lieve Fermans met ex-werknemer Thomas Schmidt Foto: Marc Herremans - Mediahuis

Driesterrenchef Peter Goossens was maandag opnieuw de grote winnaar bij de voorstelling van restaurantgids GaultMillau, maar daarnaast is hij ook dé hofleverancier van culinaire prijsbeesten. Een overzicht van zijn poulains die recent in de prijzen vielen.

Goossens en zijn team bij het Hof van Cleve mochten maandag opnieuw juichen, nu de restaurantgids het driesterrenrestaurant voor de dertiende keer op rij een score van 19,5 op 20 toebedeeld. Hoofdsommelier Mathieu Vanneste mocht bovendien ook nog eens met de titel ‘Sommelier van het jaar’ naar huis.

Ook Thomas Schmidt die drie jaar geleden Brasserie Boulevard in Sint-Martens-Latem opende samen met Sam D’Huyvetter, en door GaultMillau benoemd tot ‘Gastheer van het jaar’, leerde de kneepjes van het vak bij het Hof van Cleve, waar hij acht jaar werkte.

Ook de voorganger van Vanneste, Pieter Verheyde, kon in zijn handjes wrijven want zijn restaurant Terminus in Watou was maandag een van de nieuwkomers in de nieuwe Bib Gourmand die Michelin voorstelde. Verheyde nam in 2014 na vijf jaar dienst afscheid van Goossens om een eigen zaak te beginnen.

Het jaar voordien had Goossens ook al zijn rechterhand Michaël Vrijmoed moeten uitzwaaien nadat die had besloten zijn vleugels uit te slaan. Mét succes, want zijn eigen zaak Vrijmoed in Gent werd nog datzelfde jaar bekroond met een eerste Michelinster, en GaultMillau beloonde hem vorig jaar met de titel ‘jonge topchef’.

Ook onder andere patissier Joost Arijs, Olly Ceulenare van Publiek en Davy De Pourcq van Volta hebben ook in de keuken van Hof van Cleve gestaan. En de lijst met succesvolle Goossens’ poulains belooft nog langer te worden, want maandag kondigde ook huidig souschef Maarten Bouckaert aan dat hij in januari een eigen restaurant opent: Castor in Waregem.

Hoe het komt dat het personeel van Hof van Cleve ook op zichzelf zo succesvol is? ‘We proberen telkens de beste mensen uit te kiezen’, vertelt Lieve Fermans, de echtgenote van Peter Goossens en mede-eigenares, vandaag in Het Nieuwsblad.

‘Niet dat we personeel wegplukken bij collega’s, daar doen we niet aan mee. Maar uit de sollicitaties selecteren we de top. Na al die jaren zie ik één seconde wie veel in zijn mars heeft en wie niet. Geef je die talenten een vorming in het huis als het onze, dan dragen ze dat voor de rest van hun leven met zich mee.’