Antwerpse politie: ‘Meisje neerschieten was weloverwogen beslissing’
Foto: Photo News

De politie kwam ter plaatse voor een meisje dat boven haar toeren was na een bestraffing en dat ermee dreigde zichzelf en anderen te verwonden met een glasscherf. De politiepatrouille besloot om het Snelle Respons Team op te roepen, zegt woordvoerder Sven Lommaert van de Antwerpse politie.

‘Het Snelle Respons Team nam een weloverwogen beslissing’, zegt Lommaert. Pepperspray gebruiken om haar uit te schakelen, hield te veel risico’s in omdat er nog mensen aanwezig waren en het om een kleine ruimte ging. Het gebroken glas uit haar handen proberen te slaan met de wapenstok zou waarschijnlijk tot ernstigere verwondingen geleid hebben, somt hij op.

Dus besloot het team om het meisje te beschieten met een ‘less lethal weapon’. Het team stond goed gepositioneerd en kon met een schot het meisje stoppen. ‘Het team gebruikte één projectiel en daarmee was de kous af’, aldus Lommaert.

Het meisje werd daarna naar het ziekenhuis gebracht ‘met de verwondingen die ze zichzelf het gebroken glas had aangebracht’, benadrukt de woordvoerder aan VRT-radio. Aan de impact van de kogel zou het meisje alleen een blauwe plek hebben overgehouden.

‘Ik begrijp waarom men vraagtekens plaatst bij de handelwijze als men de context niet kent. Maar dit was een gerechtvaardigd optreden als je de situatie overziet. De politie nam in een kort bestek een weloverwogen beslissing. Uit het politieonderzoek blijkt dat er weinig alternatieven waren.’

‘We gaan steeds op zoek om zo weinig mogelijk schade aan te richten en toch de situatie te doen ophouden. Dat is zoeken naar een evenwicht’, aldus Lommaert. Hij bevestigde ook dat er over het incident een onderhoud met het Agentschap Jongerenwelzijn in het verschiet ligt.