Vlaamse woonbonus verruimd voor elke 'eigen' woning
Foto: ss

De Vlaamse regering gaat haar woonbonus opnieuw wijzigen voor leningen gesloten vanaf 2016. Vandaag wordt de Vlaamse woonbonus enkel toegekend voor de eigen én enige woning. Maar vanaf 2016 wordt dat verruimd tot elke eigen woning, ongeacht of het een eerste, tweede of derde woning betreft. Voor een tweede woning kan het fiscale voordeel vanaf 2016 daarom nooit meer hoger zijn dan het voordeel voor de eerste woning.

De Vlaamse woonbonus is het belastingvoordeel voor wie leent voor de aankoop of bouw van een woning, om er zelf te gaan wonen. Vlaanderen schrapt voor leningen afgesloten vanaf 2016 de voorwaarde van ‘enige woning’. 

Hoewel de woonbonus vandaag enkel van toepassing is op de enige woning, was het fiscale voordeel voor een tweede (eigen) woning in veel gevallen hoger dan het voordeel voor de eerste woning. Door de aanpassing van de vlaamse regering verdwijnt dat fiscale voordeel. 

'De ingreep stelt paal en perk aan een bizar neveneffect van de Vlaamse woonfiscaliteit. Vandaag kan het belastingvoordeel groter zijn voor wie leent voor een tweede gezinswoning dan voor wie voor het eerst eigenaar wordt', zegt Jef Wellens, belastingconsulent bij Wolters Kluwer. 

Enerzijds zal de Vlaamse belastingvermindering voor langetermijnsparen niet meer toegekend worden voor leningen gesloten vanaf 2016. Anderzijds wordt ook de Vlaamse gewone vermindering voor intresten tegen 40% geschrapt. Een lening gesloten vanaf 2016 voor een eigen woning komt zo nog enkel in aanmerking voor de woonbonus.