Politie schiet meisje neer met verfkogel
Een lid van de politie met het bewuste wapen (archiefbeeld). Foto: WAS

Bij een interventie in een jeugdinstelling heeft het Snelle Respons Team van de Antwerpse politie een 14-jarig Syrisch meisje neergeschoten met een kogel uit kunststof.

Het meisje verbleef samen met drie broers en een zus in de jeugdinstelling Jacob Jordaens, in de buurt van het Antwerpse stadspark. Op zondag 1 november had ze de instelling tegen de regels in verlaten. Toen ze ’s avonds terugkwam, werd ze daarop aangesproken door de begeleiders. Omdat het meisje niet akkoord ging met de regels, kwam het in een gemeenschappelijke ruimte tot een zeer heftige woordenwisseling die ontaardde in fysieke agressie, ook tegenover de begeleiders. Een broer mengde zich in het dispuut.

Op een gegeven moment kon het 14-jarige meisje een glas bemachtigen en sloeg ze het kapot. Met de scherven begon ze zichzelf te verwonden en bedreigde ze andere personen in de zaal.

Daarom besloten de begeleiders bijstand in te roepen van de Antwerpse lokale politie. Dat is op zich niet zo ongewoon: wanneer er risicovolle incidenten ontstaan in een jeugdvoorziening, gebeurt het wel vaker dat de politie ter plekke komt, ook omdat zij de middelen heeft om iemand in dwang te houden.

Maar de gang van zaken na de komst van de twee gewone politiepatrouilles is wel zeer uitzonderlijk. Ook het Snelle Respons Team van de lokale politie arriveerde. Dat team werd ruim twee maanden geleden opgestart en is in de eerste plaats bedoeld als de ‘missing link’ bij ernstige incidenten, zoals een gewapend persoon op straat. Dat team besloot om het meisje neer te schieten met een kogel die bestaat uit metaal en verf. Op het moment dat ze werd beschoten, dreigde ze zichzelf te verwonden en was ze volgens onze informatie niet echt een gevaar voor de andere aanwezigen. Haar broers en zus waren toen al ergens anders.

Het meisje werd geraakt in de buik en met lichte verwondingen overgebracht naar de spoedafdeling van het Sint-Vincentiusziekenhuis. Momenteel zou ze in een psychiatrische instelling voor volwassenen verblijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in