Facebook mag uw gegevens niet zomaar bewaren
Foto: AFP

De rechtbank van eerste aanleg heeft de Privacycommissie gelijk gegeven in de zaak tegen Facebook. De sociale netwerksite moet stoppen met het volgen en registreren van het internetgebruik van personen die surfen vanuit België en die daarvoor geen toestemming hebben gegeven.

Van de kortgedingrechter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel moet Facebook binnen de 48 uur stoppen met het volgen en registreren van het internetgebruik van personen die surfen vanuit België. Als Facebook dat niet doet, is het een dwangsom van 250.000 euro per dag schuldig aan de Belgische Privacycommissie.

De rechtbank maakt bezwaar tegen de cookies die Facebook plaatst om bij te houden dat de internetgebruiker ooit langskwam op een Facebook-pagina, bijvoorbeeld van een vriend, maar ook van een winkelketen, een politieke partij, een zelfhulpgroep of een andere vereniging. Facebook registreert zo mogelijke interesses en voorkeuren van de internetgebruiker. Facebook kan zo twee jaar lang informatie verzamelen over de Facebook-pagina's die de surfer bezoekt of andere websites die hij raadpleegt en die hij kan ‘liken’ of aanbevelen aan andere facebookgebruikers.

Volgens de kortgedingrechter verzamelt Facebook daarbij persoonsgegevens. Die mogen volgens de Belgische Privacywet alleen maar gebruikt worden als de surfer daar ondubbelzinnig toestemming voor gegeven heeft. Bij het aanmelden op de sociale netwerksite wordt die toestemming gegeven, maar dat geldt dus niet voor internetgebruikers die geen Facebook-account hebben.

Facebook zette in aanloop naar het proces al een waarschuwing over de gegevensbewaring toe, maar die volstaat volgens de kortgedingrechter niet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in