Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn Brusselaars van het jaar
Foto: Photo News

Adil El Arbi en Bilall Fallah, de regisseurs van ‘Image’ en ‘Black’, zijn door de vzw Be.Brusseleir verkozen tot Brusselaars van het jaar. De jury koos het duo voor hun engagement om Brussel te kiezen als uitgangspunt voor hun films. Paul van Himst en Eddy Merckx ontvingen de onderscheiding ‘Brusseleirs vè et leive’.

De uitreiking van de prijs ‘Brusseleir van’t joêr’ vindt sinds 2003 jaarlijks plaats in aanloop naar De Weik van ’t Brussels. Sinds 2013 reikt Be.Brusseleir ook de prijs ‘Brusseleir vè et leive’ uit aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het Brussels dialect.

El Arbi en Fallah toonden zich erg tevreden met de onderscheiding, waar geen geldbedrag aan verbonden is. ‘Merci Bruxelles’, reageerde Adil El Arbi tijdens de huldiging door zanger Johan Verminnen. ‘Eigenlijk ben ik van Antwerpen, maar in Antwerpen zouden ze nooit een Brusselaar tot Antwerpenaar van het jaar kiezen.’

De jury toonde zich lovend over de band van El Arbi en Fallah met Brussel: ‘Zowel in Image als Black, die woensdag 11 november in de zalen komt, schuwen deze gedreven jonge regisseurs de rauwheid en de schoonheid van Brussel niet. Controverse met een attitude die Brussel in de kijker dúrft zetten en bewijst dat de stad meer dan ooit klaar is om haar verhaal te vertellen. Love it or hate it’, klonk het verdict.

Ook voormalig Anderlecht-voetballer Paul Van Himst was aanwezig op de uitreiking in het Brusselse café ‘Het Goudblommeke van Papier’. ‘Eddy kon er niet bij zijn, maar kan fantastisch goed in het Brussels zingen’, verklapte hij over zijn goede vriend Eddy Merckx, die zich voortaan ook ‘Brusseleir vè et leive’ mag noemen.