GaultMillau roept Sang-Hoon Degeimbre uit tot Chef van het Jaar
Foto: EdA

Sang-Hoon Degeimbre van sterrenrestaurant L’Air du Temps in Liernu is door GaultMillau uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2016. Restaurant Hof Van Cleve van Peter Goossens blijft het toprestaurant in ons land, zo blijkt na de voorstelling van de dertiende editie van de restaurantgids.

De Koreaanse kok, geadopteerd door een Belgische familie toen hij vijf was, opende in 1997 zijn restaurant L’Air du Temps in een vroegere frituur, op de steenweg tussen Leuven en Namen. Zijn inventieve keuken met Aziatische en moleculaire accenten sloeg aan en vergaarde twee Michelinsterren.

'Je hebt chefs die (soms) open deuren intrappen, en je hebt er andere die, als ze eenmaal geopend zijn, ze open houden voor anderen. Sang-Hoon Degeimbre maakt deel uit van beide categorieën', aldus Philippe Limbourg, hoofdredacteur van GaultMillau. 'Enerzijds belichaamt hij de huidige trends, anderzijds is hij bereid zijn vaak hoogst persoonlijke interpretaties daarvan te delen.'

Twee jaar geleden verhuisde de sterrenchef naar een imposante vierkantshoeve met een grote eigen moestuin, en vorige maand nog opende hij met San nog een tweede zaak in de Dansaertwijk, waar alle gerechten in kommetjes worden geserveerd, met enkel een lepel erbij.

Hof van Cleve blijft de beste

Hof van Cleve, het restaurant van Peter Goossens in Kruishoutem, blijft met een score van 19,5/20 en vier koksmutsen het toprestaurant in ons land, al voor het vijfde jaar op rij. Net zoals vorig jaar deelt hij die eerste plaats met het Brusselse Bon-Bon van Christophe Hardiquest. Hof van Cleve levert met Mathieu Vanneste ook de beste sommelier.

In De WulfHertog Jan en Comme Chez Soi behouden hun score van 18,5/20, en ook voor De Karmeliet van Geert Van Hecke - dat vorig jaar een volledig punt verloor - blijft de score van 17/20 ongewijzigd. 

Drie restaurants verwerven dit jaar een derde koksmuts met een score van 17/20: La Source in Lanaken, La Paix in Brussel en Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem. Het Brusselse La Villa in the Sky maakt een opgemerkte entree in de gids met een score van 17/20.

126 nieuwe adressen

De 'Jonge Topchefs van het Jaar' zijn Marcello Ballardin van Oak in Gent, Cédric Delsaut van Bienvenue Chez Vos in Namen en Maxime Colin van Villa Lorraine in Brussel. Restaurants Bistro Racine in Braine-le-Château, La Femme du Sommelier in Brussel en Brasa in Knokke-Heist zijn de ontdekkingen van het jaar.

Thomas Schmidt van Brasserie Boulevard in Sint-Martens-Latem werd verkozen tot gastheer van het jaar, de beste brasseriekeuken vindt u bij Silo's in Boortmeerbeek en de titel van beste gastro-bistro gaat naar Ogst in Hasselt. De restaurants met de beste verhouding prijs-kwaliteit zijn Visbistro Mojo in Antwerpen, Wine Bar Sablon des Marolles in Brussel en La Garrigue in Eghezée.

Het mooiste terras vindt u bij Vivendum in Dilsem-Stokkem, de beste wijnkaart behoort toe aan Roosenberg in Waasmunster en voor het beste dessert moet u reserveren bij de Schone van Boskoop in Boechout. 'Aziaat van het Jaar' is l'Esprit Bouddha in Gosselies, 'Italiaan van het Jaar' Lucana in Wanze.

In totaal worden meer dan 1.100 restaurants besproken in de gids, waarvan 126 nieuwe adressen. Editie 2016 van de restaurantgids ligt vanaf woensdag in de boekhandel voor 28 euro.