Geens: ‘Ook korte gevangenisstraffen uitvoeren’
Foto: BELGA

Alle uitgesproken gevangenisstraffen, ook de korte, moeten vanaf volgend jaar worden uitgevoerd. Dat moet recidiverende verkeersovertreders wakkerschudden.

Dat zegt de woordvoerster van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Verschillende politierechters uitten afgelopen weekend hun machteloosheid in deze krant. Bij hardnekkige verkeersovertreders kunnen ze wel strenge straffen uitspreken, maar die worden nauwelijks uitgevoerd. Bij straffen van maximaal vier maanden is dat zelfs de regel.

Daar komt vanaf 2016 een einde aan, laat de woordvoerster van minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), in een reactie weten. Geens bereidt een nieuwe wet voor die hij de komende dagen in het parlement zal verdedigen en die volgend jaar al in werking moet treden. De wet moet eindelijk komaf maken met de gebrekkige strafuitvoering in ons land.

Het adagium van de nieuwe wet luidt: een uitspraak is een uitvoering. Geens maakt zich sterk dat hij zal kunnen waarmaken waar rechters al jaren om vragen: de uitvoering van álle gevangenisstraffen volgens de wet. Dat schreef hij al in zijn justitieplan.

Geens zal voorstellen dat alle straffen minstens voor de helft toegepast worden, om zo een evenwicht te krijgen tussen wat de rechter oplegt en de praktijk die volgt. Voorts wil hij ook bekijken welke strafmaten verhoogd moeten worden. ‘Echte verkeerscriminelen en recidivisten moeten het aan den lijve ondervinden en voor een tijd uit de maatschappij genomen worden’, klinkt het bij de woordvoerster.

Er wordt ook nagedacht over een zwaardere straf op korte termijn voor wie zonder rechtsgeldig rijbewijst rijdt. Er moeten ook alternatieve straffen voor verkeersdelinquenten komen ‘voordat ze recidivisten worden’. Hij denkt daarbij aan leerstraffen en opleidingen.