‘Le Tout Nouveau Testament’ genomineerd voor European Film Awards

Jaco Van Dormaels nieuwste film ‘Le Tout Nouveau Testament’ is genomineerd in de categorie beste Europese komedie voor de Europese Filmprijzen, die op 12 december in Berlijn worden uitgereikt. Dat is zaterdag bekendgemaakt tijdens het Europees Filmfestival van Sevilla.

De prent van Van Dormael neemt het op tegen ‘En Duva Satt på en Gren och Funderade på Tillvaron’ (‘A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence’) van de Zweedse cineast Roy Andersson en ‘La famille Bélier’ van de Fransman Eric Lartigau, met onder meer de Belgische acteur François Damiens in de hoofdrollen.

In ‘Le Tout Nouveau Testament’ woont God, gespeeld door Benoit Poelvoorde, in Brussel. Blijkt echter dat hij een beetje een lafaard is, die er een bedenkelijke moraal op nahoudt en zich niet al te best gedraagt tegenover zijn familie. Zijn dochter Ea (Pili Groyne) verveelt zich te pletter in de Brusselse flat en besluit op een dag de computer van haar vader te hacken, waarna ze alle mensen per sms op de hoogte brengt van hun sterfdatum, met alle gevolgen vandien. Ze gaat vervolgens op zoek naar haar eigen apostelen om een nieuwe versie van het testament te schrijven.

Naast de nominaties in de categorie beste Europese komedie kwamen zaterdag in Sevilla ook heel wat andere categorieën aan bod, waaronder die van Beste film, Beste regisseur, Beste acteur en Beste actrice.

‘La Giovinezza’ (‘Youth’) heeft de meeste nominaties op zak, namelijk vijf. De prent van Paolo Sorrentino, die in 2013 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won met ‘La Grande Bellezza’, is genomineerd in de categorieën Beste film, Beste regisseur, Beste scenario, Beste acteur en Beste actrice. Andere genomineerden in de categorie Beste film zijn ‘Mustang’ van Deniz Gamze Ergüven, de IJslandse dramafilm ‘Hrútar’ (‘Rams’) van Grímur Hákonarson, de surrealistische komedie ‘The Lobster’ van Yorgos Lanthimos en ‘Victoria’ van de Duitse regisseur Sebastian Schipper. Ook ‘En Duva Satt på en Gren och Funderade på Tillvaron’ sleept opnieuw een nominatie in de wacht. Andersson dingt met zijn surrealistische zwarte komedie ook mee naar de prijs voor Beste regisseur en Beste scenario.

Vier nominaties zijn er eveneens voor ‘The Lobster’, dat naast de prijs voor Beste film ook kans maakt op de award voor Beste regisseur, Beste scenario en Beste acteur, voor Colin Farrell. Farrell neemt het op tegen andere klasbakken als Michael Caine (‘La Giovinezza’), Tom Courtenay (‘45 Years’), Christian Friedel (‘Elser’) en Vincent Lindon (‘La Loi du Marché’). Bij de vrouwen gaat de strijd tussen Margherita Buy (‘Mia Madre’), Laia Costa (‘Victoria’), Charlotte Rampling (‘45 Years’), Alicia Vikander (‘Ex Machina’) en Rachel Weisz (‘La Giovinezza’).

In oktober raakte al bekend dat de animatiefilm en Belgische coproductie ‘Song of the Sea’ van de Ierse filmmaker Tomm Moore een van de drie genomineerden is in de categorie Beste animatiefilm. Ook in de running zijn het Franse ‘Adama’ en het Britse ‘Shaun The Sheep, The Movie’. Een ander Belgisch aspect is er met de prijs van de jury van de European Film Academy in de categorie Beste decor, die eveneens gaat naar ‘Le Tout Nouveau Testament’. ‘Ich seh, Ich seh’ (‘Goodnight Mommy’) wordt beloond met de prijs voor Beste fotografie, ‘Cialo’ (‘Body’) voor Beste montage, ‘The Lobster’ voor Beste kostuums, ‘The Duke of Burgundy’ voor Beste muziek en ‘As Mil e uma Noites’ (‘Arabian Nights’) voor Beste geluid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig