‘Uitgeleende’ mummie na 45 jaar teruggevonden
Archiefbeeld KMKG Foto: BELGA

De Brusselse lokale politie heeft een vermiste mummie uit het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in het Jubelpark teruggevonden. Dat meldt het Brusselse parket. De mummie werd in 1970 uitgeleend, maar is nooit terugbezorgd.

Korte tijd geleden nam het KMKG contact op met de Brusselse lokale politie omdat er twee mummies ontbraken in haar collectie. Onderzoek leerde dat het museum de twee mummies in 1970 had uitgeleend aan twee artsen voor onderzoek.

Die ontleedden één van de mummies en onderwierpen de andere aan radiografie. De resultaten van dat onderzoek werden in 1973 gepubliceerd in twee wetenschappelijke tijdschriften maar de mummies werden nooit terugbezorgd aan het museum.

Veiling

De politie ging op zoek naar de mummies en ontdekte dat een veilinghuis in Bergen een mummie te koop aanbood. Uit nader onderzoek bleek dat de persoon die de mummie aanbood de zoon was van een van de artsen die de mummies in 1970 hadden onderzocht.

Toen de politie met de man contact opnam, weigerde die echter aan het onderzoek mee te werken en weigerde hij ook de mummie terug te geven. Het Brusselse parket beval daarop de mummie in beslag te nemen.

‘Nog steeds strafbaar’

De Brusselse politie is intussen de vermiste mummie gaan ophalen en heeft de man uitgenodigd voor een verhoor. Die verklaarde eerst een advocaat te willen raadplegen.

Hoewel de feiten meer dan veertig jaar geleden plaatsvonden, zijn ze nog steeds strafbaar, zegt het Brusselse parket. ‘Omdat het verduisterde voorwerp nog altijd in bezit was van de verdachte, staan we voor een doorlopend misdrijf en kan er geen verjaring intreden.’