Dit zijn de best verdienende vrouwelijke muzikanten van 2015
Beyoncé Foto: AFP

Het Amerikaanse magazine Forbes publiceert nog maar eens een lijstje - want daar is goed in. Deze week is het de beurt aan de vrouwen in de muziekindustrie met het hoogste inkomen. Met dank aan een goede platenverkoop, maar vooral veel shows en nog meer sponsors. Het beste deed het dit jaar Katy Perry.

Haar eerste plaats dankt Perry, beroemd geworden omdat ze een meisje kuste en dat wel leuk vond, grotendeels aan haar succesvolle wereldtournee, die momenteel aan het uitbollen is. 126 shows, goed voor 2 miljoen dollar per stad, berekende Forbes. Tel daar nog eens contracten met Coty, Claire’s en Covergirl bij en je krijgt een inkomen van 135 miljoen dollar (124 miljoen euro), dit jaar.

Ze wordt gevolgd door de 26-jarige Taylor Swift, die ook allesbehalve een slecht jaar achter de rug heeft, met een wereldtournee rond haar debuutalbum 1989. 80 miljoen dollar (73,5 miljoen euro) was haar deel dit jaar.

Vreemde eend in de bijt is zonder meer Fleetwood Mac (54,7 miljoen euro), die niet alleen een volledige groep is, mét mannen, maar bovendien twee en niet één vrouw telt.

Afgezien van dat schoonheidsfoutje, bevat de lijst vier soloartiesten. Lady Gaga zag 52 miljoen euro op haar loonbrief staan, voor Beyoncé was dat 50 miljoen euro. Die laatste verdiende behalve aan samenwerkingen met onder meer L’Oréal en aan haar eigen geurtje Fame, ook een stevige duit aan de ‘On The Run’-tournee met manlief Jay Z.

Pittig detail: de best verdienende muzikant was in 2014 (de lijst van dit jaar moet nog verschijnen) Dr. Dre, met een inkomen van niet minder dan 620 miljoen dollar (570 miljoen dollar).

Haalden de top 10 net niet: Miley Cyrus, Nicki Minaj, Madonna, Kylie Minogue, Celine Dion en Carrie Underwood.

Dit is de top 10:

1. Kate Perry

2. Taylor Swift

3. Fleetwood Mac

4. Lady Gaga

5. Beyoncé

6. Britney Spears

7. Jennifer Lopez

8. Miranda Lambert

9. Mariah Carey

10. Rihanna