De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag bevolen alle Russische vluchten naar Egypte stop te zetten, tot duidelijk is wat er precies gebeurd is met de Airbus van Metrojet, die zaterdag in de Sinaï crashte.

Poetin volgt daarmee het advies van de chef van de Russische geheime dienst FSB, Aleksandr Bortnikov. 

De beslissing van Poetin komt ook kort nadat bekendraakte dat Britse onderzoekers, die belast zijn met het onderzoek naar de oorzaak van de crash, aanwijzingen zien dat iemand een bom in het vrachtruim plaatste voor het opstijgen. De informatie van de Britse onderzoekers is volgens de BBC gebaseerd op gesprekken tussen strijders op het Sinaïschiereiland, die afgeluisterd werden. Voor die info geeft de Britse openbare omroep echter geen bron.

Woensdag al schortten de Britten als eersten alle vluchten op naar en van Sharm-el-Sheikh. Het grootste deel van de in Egypte gestrande Britse toeristen zou vrijdag kunnen terugkeren, maar dat enkel met handbagage. Ook Belgische toeristen worden verzocht om meteen terug te vliegen naar Brussel. Jetairfly stuurt speciale securityteams naar Sharm-el-Sheikh zodat passagiers al hun bagage kunnen meenemen.

Verschillende toestellen vliegen naar de badplaats aan de Rode Zee om de toeristen op te halen, aldus Verkeersminister Patrick McLoughlin aan de BBC. Het zou gaan om meer dan 20 vliegtuigen - in de regio zouden meer dan 20.000 Britten verblijven. Hun bagage zou later pas overgevlogen worden naar Groot-Brittanië.

Islamitische Staat

De jihadisten van IS hadden kort na de crash bekendgemaakt dat zij het vliegtuig hadden laten crashen . Bij de crash kwamen alle 224 inzittenden om.

Egypte en Rusland blijven aanmanen tot geduld over conclusies over de crash. Als het inderdaad om een terreuraanslag gaat, kan dat zware gevolgen hebben voor het al gehavende Egyptische toerisme.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig