Kinderbijslag opnieuw onder druk
Foto: Patrick Hattori

In augustus of september 2016 kan de spilindex overschreden worden. Dat betekent dat de kinderbijslag een maand later met twee procent stijgt. De Vlaamse regering heeft daar echter geen rekening mee gehouden. ‘Er zijn al zoveel lasten op de gezinnen terechtgekomen. Nu moet het echt stoppen’, zegt Manu Keirse, secretaris van de Gezinsbond.

De Vlaamse regering houdt in haar begrotingstabellen voor 2016 geen rekening met de stijging van het budget voor kinderbijslag. Dat is logisch, het Planbureau ging tot voor kort uit van een overschrijding van de spilindex eind volgend jaar of begin 2017. Maar volgens de jongste vooruitzichten van het Planbureau zal de spilindex in augustus volgend jaar al overschreden worden. En dat betekent dat ook de kinderbijslag een maand later met twee procent stijgt. Geen enkele partij binnen de regering wil zeggen of het geld voor indexering ook zal gezocht worden.

Bij het kabinet-Vandeurzen klinkt het dat er op 'het gepast moment' binnen de regering over zal gesproken worden. Nochtans verloopt een indexering van de kinderbijslag automatisch, en moet er net een beslissing genomen worden als je die níet willen doorvoeren.

‘Eén niet-indexering was genoeg’

In ieder geval is een automatische indexering geen zekerheid. Dat is opmerkelijk na het grote protest tegen de niet-indexering van de kinderbijslag het voorbije jaar. Die betekende gemiddeld een verlies van 28 euro per kind.

‘Eén niet-indexering was genoeg’, reageert Manu Keirse van de Gezinsbond. ‘Zoveel lasten zijn al op de gezinnen terechtgekomen. Nu moet het echt stoppen.’