Jozef De Kesel volgt Léonard op
Foto: BELGA

Jozef De Kesel wordt de volgende aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De bisschop van Brugge volgt André Léonard op. Dat meldt La Libre en bevestigt een bron aan De Standaard.

Wie de opvolger van Léonard zou worden, was tot vandaag onduidelijk. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, had de beste kaarten: populair, ook bij niet-gelovigen, door zijn progressieve ideeën. De naam van Bonny werd echter meestal onmiddellijk gevolgd door een tweede naam. ‘Schrijf Jozef De Kesel zeker niet af’, klonk het. ‘Als Bonny zijn hand effectief overspeeld heeft, blijft de Brugse bisschop een goede terugvalpositie.’

Vandaag raakte bekend dat niet Bonny, maar de Brugse bisschop Jozef De Kesel aartsbisschop Léonard zal opvolgen. Het nieuws wordt morgen om 11:30 uur officieel bekendgemaakt.

Jozef De Kesel volgt Léonard op

Dominique Minten

Redacteur Buitenland

De 68-jarige De Kesel was ook in 2010 al in de running om aartsbisschop te worden. Toen Léonard uit de hoge hoed werd getoverd, zag Danneels dat met lede ogen aan. De Kesel was toen zijn ideale opvolger. 'Danneels en Bonny zijn goede vrienden, maar de band met De Kesel is hechter', zei een bevoorrecht waarnemer.

Dominique Minten

Redacteur Buitenland

Waalse kandidaten

Naast De Kesel en Bonny werden ook de twee bisschoppen met een Sant’Egidio-stempel genoemd – Jean-Pierre Delville van Luik en Leon Lemmens, hulpbisschop in het aartsbisdom. Hun sociaal profiel paste helemaal bij paus Franciscus.

Léonard was vijf jaar geleden duidelijk de keuze van de vorige paus, Benedictus, maar ligt niet echt in de bovenste schuif bij de huidige paus Franciscus wegens te conservatief. De 75-jarige Léonard verhuisde na zijn pensioen naar een abdij in Marche-les-Dames om vervolgens ‘zijn diensten te verlenen’ aan een bedevaartsoord.

Jozef De Kesel (68)

Jozef De Kesel werd bisschop van Brugge in 2010 en volgde Roger Vangheluwe op, die moest opstappen wegens kindermisbruik.

Danneels: dat voormalig aartsbisschop Godfried Danneels zijn contacten in Rome opnieuw verbeterd heeft, is een goede zaak voor De Kesel. Die was in 2010 topfavoriet om Danneels als aartsbisschop op te volgen, maar het werd toen Léonard. ‘Danneels en Bonny zijn ook goede vrienden, maar met De Kesel is de band hechter’, zegt een bevoorrecht waarnemer. ‘Als Bonny te moeilijk ligt, zal Danneels zeker opnieuw De Kesel naar voren schuiven.’

De pedofilieschandalen: het Vaticaan vindt dat hij wél goed heeft ingegrepen in de pedofiliezaken binnen zijn bisdom. ‘In Rome blijft toch het beeld hangen dat De Kesel het niet gemakkelijk heeft, maar dat hij telkens wel ingrijpt’, aldus deskundigen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in