Malala bedankt Emma Watson: ‘Ik ben een feminist door jou’
De vrouwenrechtenactivisten hebben erg veel respect voor elkaars werk.

De speech over feminisme die actrice en VN-ambassadeur Emma Watson vorig jaar gaf in de Verenigde Naties, heeft diepe indruk nagelaten op nobelprijswinnares Malala Yousafzai (18).

De twee ontmoetten elkaar op de première van haar documentaire He named me Malala. (Hij noemde me Malala). De reportage vertelt het verhaal van Malala, die in 2012 een kogel door het hoofd kreeg geschoten door de Taliban in haar thuisland Pakistan. De Pakistaanse was al langer een doelwit voor de terreurgroep. Ze hield een blog bij voor BBC over haar leven in de bezette Swatvallei, maar ijverde bovenal voor meisjesonderwijs. Een mensenrecht waar de radicale Taliban grondig tegen gekant is.

Watson lanceerde vorig jaar dan weer de succesvolle ‘He for She’-campagne. Aan de hand van een beklijvende toespraak spoorde ze vooral mannen aan om op te komen voor gendergelijkheid. Watson wilde Malala interviewen over haar invulling van het woord ‘feminisme’, maar de Pakistaanse activiste was de filmster voor.

‘Eerst vond ik feminisme een vervelende, controversiële term,’ klonk het. ‘Maar dankzij jouw voordracht geloof ik dat iedereen een feminist zou moeten zijn. Feminisme is een synoniem voor gelijkheid.’

Watson postte een video van het interview op haar Facebookpagina.

 

Today I met Malala. She was giving, utterly graceful, compelling and intelligent. That might sound obvious but I was...

Posted by Emma Watson on Wednesday, November 4, 2015

 

Ze benadrukte opnieuw dat feminisme geen ‘eng begrip’ zou mogen zijn. 'Ik wil dat het een allesomvattende beweging wordt. Malala en ik zijn er behoorlijk serieus over, maar nu hebben we jou nodig.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig