Japan zet eerste stap op weg naar meer homorechten
Het Japanse homokoppel Hiroko Masuhara en Koyuki Higashi toont het gloednieuwe certificaat, waarop hun relatie geregistreerd staat. Ter voorbereiding moesten de vrouwen een applicatie indienen, waarin ze hun liefde en vertrouwen in elkaar bevestigden. Foto: AFP

Twee districten in de Japanse hoofdstad Tokio hebben vandaag certificaten uitgereikt die homoseksuele relaties erkennen. Dit is een stap vooruit voor het Aziatische land, waar homoseksualiteit nog op veel discriminatie stuit.

In de stadswijken Shibuya and Setagaya, één van de rijkste delen van Tokio, kwamen vandaag acht koppels opdagen om hun documenten in ontvangst te nemen. De certificaten zijn wettelijk niet bindend, maar worden wel als een mijlpaal beschouwd voor de rechten van homoseksuelen in de Japanse samenleving.

Het homohuwelijk is officieel verboden in het land, maar de documenten bezorgen de koppels nu dezelfde rechten als getrouwde heterokoppels. Zo kunnen ze niet langer gediscrimineerd worden in ziekenhuizen of op de vastgoedmarkt.

Voorstanders van het homohuwelijk hopen alvast dat deze documenten zullen leiden tot nationale discussies over een mogelijke wetsverandering. Premier Shinzo Abe verklaarde in februari nog in het parlement dat de huidige Japanse grondwet geen homohuwelijk voorziet.

‘Er moet bijzonder voorzichtig met het homohuwelijk worden omgesprongen, want het thema stelt het grondbeginsel van hoe onze gezinnen moeten zijn in vraag,’ aldus Abe.