Klacht tegen Jean-Marie Le Pen wegens fiscale fraude
Jean-Marie Le Pen, de ex-voorzitter van het extreemrechtse FN in Frankrijk. Foto: AFP

De Franse fiscus heeft op 24 september een klacht ingediend tegen de ex-voorzitter van het extreemrechtse FN in Frankrijk, Jean-Marie Le Pen, en zijn vrouw Jany, voor zware fiscale fraude. Dat zegt een gerechtelijke bron.

De informatie raakte bekend nadat er eerder op de dag huiszoekingen hadden plaatsgevonden in de bureaus en het huis van Le Pen, wegens een onderzoek naar vermoedelijk witwassen van fiscale fraude. De 87-jarige Le Pen werd deze zomer uit het FN gezet.

De fiscus diende ook klacht in tegen een naaste medewerker van Le Pen, Gérald Gérin, die er door het gerecht van verdacht wordt dat hij optrad als stroman voor een geheime rekening.

Vermogen

Het onderzoek tegen Jean-Marie Le Pen, die europarlementslid is, ging van start in juni. Hij wordt verdacht van het witwassen van fiscale fraude en het niet indienen van een vermogensverklaring, waartoe alle parlementsleden verplicht zijn, zegt de gerechtelijke bron.

Het onderzoek volgde onder meer op aanwijzing van de antiwitwascel van het Franse ministerie van Financiën (Tracfin) over een geheime bankrekening in het buitenland.

Le Pen, die afwezig was tijdens de huiszoekingen, 'ontkende' dat hij 'de wet overschreden' heeft. 'Dit alles is in scène gezet om een vooraanstaand politicus zwart te maken', zei zijn advocaat, Frédéric Joachim.